11.09.2019 | 0:01
Вълка и Домусчиев в битка за боклука на София
Малко преди изборите Столичната община задвижи мегапоръчката с бюджет от 430 млн. лв. за следващите 5 години

Свързани с братя Домусчиеви и Румен Гайтански – Вълка фирми са основните претенденти за преразпределението на бизнеса със сметосъбирането и почистването на София. Това стана ясно при отварянето на офертите в най-голямата обществена поръчка на столицата с бюджет от 430 млн. лв. за следващите 5 години. Теоретично Домусчиеви и Вълка могат да спечелят обслужването на всичките 7 зони, на които е разделена столицата. В надпреварата обаче има още 6 оферти за различните зони, сред които са и част от досегашните играчи, но има и нови кандидати с малък или дори никакъв опит в почистването.

Договорите с избраниците обаче едва ли ще бъдат подписани преди края на мандата на Йорданка Фандъкова, тъй като се очакват обжалвания на процедурата. Въпреки това търгът вече влезе в кампанията за местния вот, като Мая Манолова критикува Фандъкова, че иска да разпредели бизнес за стотици милиони и да остави следващия кмет с вързани ръце за целия му мандат.

Седем от десетте оферти са на фирми, които и сега чистят София. Това са консорциумите на “Титан АС” (на Димитър Борисов и Иво Иванов) и братята Георги и Кирил Домусчиеви, обединението “Грийн партнърс – БКС” на Румен Гайтански – Вълка, който се включва и с нова фирма – “Зауба” АД, консорциум “АЕС-Х Груп” на бившия шеф на общинското “Чистота” Красимир Арсов, “ЗМБГ” АД и българското подразделение на австрийската A.S.A. Трима нови играчи нямат голям опит в бранша, но зад тях стоят интересни имена. “Евро Импекс София” например е 100% собственост на Александър Иванов, който според статия в “24 часа” е син на бившия агент на ДС Димитър Иванов.

“БАКС – 99” и “Астон сървиз”, които сега работят като подизпълнители на А.С.А в кварталите “Изгрев” и “Слатина”, са подали самостоятелна оферта като консорциум за същата зона, включваща и “Подуене”. Мажоритарен собственик на “Астон сервиз” е Георги Харачерев (в миналото свързван в различни публикации с “Мултигруп”), а “БАКС – 99”, която е притежание на Димитър Стефанов, има история в инфраструктурното строителство.

Третият нов кандидат е ДЗЗД “А.С.А”. Обединението ползва името на споменатата вече австрийска фирма, но реално няма нищо общо с нея. То е съставено от туристическата агенция на Владимир и Светла Димиреви – “Амигос Травел”, и дружеството на Желка Добрева “УТС Сервиз”. Именно последното е записало в предмета си на дейност събиране и извозване на отпадъци, но няма данни да обслужва някоя община в България.

На пръв поглед изглежда, че разпределението на зоните за почистване е предварително уговорено между основните претенденти. Двата консорциума, свързани с Домусчиеви, кандидатстват за същите позиции, които обслужват в момента. Обединението “Титан София център 1”, което Домусчиев управлява през ТЦ “Тракия”, най-вероятно отново ще обслужва най-скъпата Зона 1 (“Средец”, “Лозенец”, “Студентски”), тъй като е единствен кандидат за тази позиция. То е подало оферта и за Зона 7, която включва “Възраждане”, “Оборище”, “Триадица – център”. Тук обаче се сблъсква с притежаваната от Румен Гайтански-Вълка “Зауба”.

Вторият консорциум “Титан София изток 1”, между “Нелсен чистота” (на “Титан”) с 60% и свързаното с Кирил Домусчиев “Ай Ес Ви трейд”, кандидатства за Зони 2 и 5. Това са районите “Искър”, “Панчарево”, “Кремиковци”, “Банкя”, “Връбница”, “Нови Искър”. За тях няма нито една друга оферта и ако не бъдат установени някакви технически пропуски в документите, което е много малко вероятно, избора на “Титан София изток 1” е повече от сигурен.

Чрез “Грийн Партнърс-БКС” Румен Гайтански е подал оферта и за зони 3 и 4, които включват “Изгрев”, “Слатина”, “Подуяне”, “Илинден”, “Надежда”, “Сердика”. Именно за тези зони има и най-голяма конкуренция. За първата наддават австрийката “Еф Си Си Енвайрънмент СЕЕ” Гмбх (преди A.S.A) с управител Красимир Тодоров, обединението “Бакс – Астон” и ДЗЗД “А.С.А”. За втората пък има оферт от “Евро Импекс София”, ДЗЗД “А.С.А” и консорциума на Красимир Арсов “АЕС-Х Груп”.

Румен Гайтански-Вълка ще се състезава (чрез “Зауба”) и с австрийската фирма “Заубермахер” (ЗМБГ) за почистването на 6-а зона, където са “Люлин” и “Красно село”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране