26.10.2020 | 19:50
Вълшебник по белите дробове лекува Бойко Борисов
Премиерът поверен на д-р Георги Хинков от ВМА

Истински вълшебник! Така наричат всички д-р Георги Хинков от ВМА, на когото е поверено лечението на заразения с коронавирус премиер Бойко Борисов. Опитният пулмолог от година и половина е началник на отделение „Оценка и проследяване на пациенти преди и след белодробна трансплантация” във военната болница, пише „Марица“.

Д-р Хинков е личен лекар на куп известни българи. Сред пациентите му са от президента на футболен клуб Славия Венци Стефанов до покойния вече бизнесмен и плейбой Христо Сираков.

„Изключително точен човек, който обаче бяга всячески от публични изяви“, описват д-р Хинков негови колеги. Стихията му е присаждането на бели дробове. Висшият пилотаж в медицината, който спасява животи, но и предлага тежки срещи със смъртта на младежи, дори деца.

Хинков е роден през 1960 година в Ловеч, а в рода му има и други известни лекари. Постига сам всичко в живота, както личи от професионалната му биография. Завършва медицина в Плевен, започва като участъков лекар в село Къкрина, прочуто със залавянето на Васил Левски.

Мести се в Окръжната болница на Ловеч, интересното е, че там работи в Ендокринологичното отделение.

Специализира вътрешни болести и през 1990 година заминава към София точно в зората на демокрацията. Следват 8 години в белодробната болница на Медицинска академия, където се учи от светилата професор Ничев и проф. Стефанова. Придобива специалност по пулмология и фтизиатрия.

Успоредно преглежда и в частна болница, а през 2001 г. се отдава на кариера в болница „Лозенец“, известна и като Правителствена.

През 2011 година талантът и трудът му го изстрелват като шеф на отделението по белодробни болести. Вероятно и в Правителствена болница се запознава с Бойко Борисов, който през 2013 г. в рамките само на седмица на два пъти е приет там заради хипертонични кризи.

Миналата година д.-р Хинков оглавява отделението във ВМА, което подготвя пациенти за белодробна трансплантация и се грижи за тях след това. До 2019 година в България не се извършват подобни трансплантации, а пациентите с донор най-често пътуват до Германия или Австрия.

„Има нелечими заболявания, за съжаление, не може да направим нищо, освен да поддържаме живота им до трансплантация“, въздъхва светилото в една от редките си тв изяви.

Тя е по повод смъртта на 18-годишен младеж от Бургас с вродено белодробно заболяване, който така и не дочаква донор. Естествено, роднините обвиняват родното здравеопазване за загубата.

Уви, срещите със смъртта за чести в тази сфера, особено заради неуредените проблеми с донорството в България. И със сигурност всеки заминал си живот, особено млад, нанася тежък удар и по д-р Хинков. Но той отдавна е избрал своя път.

Лекарят е минал през доста отделения и има солиден опит. Затова участва в голям брой клинични проучвания в областта на ХОББ, бронхиална астма, пневмонии, туберкулоза, идиопатична белодробна фиброза, захарен диабет.

Докторът, който следи отблизо състоянието на премиера, има син. Хинков-младши е завършил медицина в Германия в престижен меди;цински университет, където работи като кардиолог.

Съпругата на д-р Хинков пък е известна галеристка, приятелка е по тази линия със съпругата на Спас Русев – Диляна.

Семейството има къща в Бистрица, където вече масово се установи елитът на София. Хасиенди на чист въздух вдигнаха Кирил Домусчиев, Николай Вълканов, Цветелина Бориславова, Сашо Дончев и кой ли още не.

Съседите го описват като скромен човек. Може да бъде забелязан да разхожда домашния си любимец от породата самоед по пътеките за Черни връх и Железница.

Най-важното е, че като топ професионалист го описват много благодарни пациенти. А през ръцете му са минали хиляди.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране