24.09.2021 | 16:42
В България има прекалена безнаказаност за корупцията
Понякога няма разследване, а когато има - не води до нищо, смята ръководителят на делегацията от ЕП София ин'т Велд

В България има прекалена безнаказаност за корупцията, обяви ръководителят на делегацията на комисията LIBE София ин’т Велт, която е и председател на Мониторинговата група.

Представители на Комисията по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент е на мисия в у нас и Словакия, като целта на срещите с евродепутатите е да бъде обсъдено върховенството на закона в страната.

„Общото послание, което се споделя от делегацията, е, че видяхме, че има много проблеми, но същевременно видяхме решителността на българите да се справят с предизвикателствата. Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми и те са на първо място. Този проблем не съществува само в България, но ми се струва, че тук има прекалена безнаказаност за корупцията. Понякога няма разследване, а когато има – не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани“, каза София ин’т Велд от „Обнови Европа“ на пресконференция след срещи с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, главния прокурор Иван Гешев, заместниците му и говорителя му Сийка Милева.

Ръководителят на делегацията допълни, че дискриминацията, неравенството, изключването също са голям проблем. Обсъден бил и въпросът за домашното насилие над жените. Представителите на ЕП настояли за национално законодателство за закрила на жените.

Тя бе категорична, че делегацията не е получила отговори на всички въпроси, които е търсила.

„Голяма част от въпросите, които зададохме, бяха свързани с инерцията и липсата на активност във връзка със започнати разследвания“, разказа евродепутатът от „Обнови Европа“. Без отговор останал и въпросът за скандалните снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Според Ин’т Велд главният прокурор обяснил, че не знае да има процедура за случая.

Българската прокуратурата е готова за продължаване на двустранния диалог с представители на Европейския парламент като винаги е готова да предостави допълнителна информация, свързана с правовия ред в България, както и по въпроси от взаимен интерес.

Това обявиха от държавното обвинение.

Гешев обяви в туитър следното: „Решени сме да продължим сътрудничеството си“.

От прокуратурата съобщиха, че с представителите на LIBE са обсъдили правовия ред и съдебната реформа, функционирането и правомощията на прокуратурата и главния прокурор, борбата с корупцията, разследванията по дела с висок обществен и медиен интерес.

София ин’т Велт каза, че вярва в оценката на Репортери без граници, чиято класация поставя България на 112-о място по свобода на словото. “Чух няколко човека, които се опитват да обяснят защо не е вярна този оценки, но вярвам”, добави тя. Въпросът е, че тенденцията е ясна – от 34-то място, до 112-то Всички трябва да признае, че има голям проблем, каза тя

За срещата си генералния директор на БНТ Емил Кошлуков София ин’т Велт каза, че са информирани, че има неравностойно представяне на политически партии. Кошлуков е отрекъл това. Ще видим, кои твърдения са верни кои не са. Знаем, че много хората разчитат и вярват на БТН и не трябва да има дори зрънце съмнение за неравнопоставеност, каза ин’т Велт. Тя добави, че има въпроси и към СЕМ, дали са неутрални.

Делегацията на LIBE се състои от представители на всички групи в Европарламента. В състава й е и българският евродепутат Елена Йончева.

Оffnews.bg

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране