01.08.2022 | 10:57
Гебрев за взривените складове с боеприпаси: Атакувана е държавата!
В помещенията има танкови снаряди и натовски боеприпаси, които няма как да се използват в Украйна, твърди оръжейният търговец

С взрива в склада за боеприпаси край Карнобат е атакувана държавата. Тази теза разви по Нова тв оръжейният търговец Емилиян Гебрев, собственик на фирма “Емко” и на склада. Пострадали са складовете на фирмата, пострадал е Гебрев, но държавата е тази, която е атакувана и това много хора не искат да го разберат, такива неща просто не трябва да се случват, обяви в прав текст той. Гебрев добави, че става дума за посягане върху отбранителните способности на България.

В неделя, в 4 ч. сутрина избухна взрив с последвал пожар в складове за боеприпаси с отпаднала необходимост на няколко километра от Карнобат. Полиция и пожарна блокираха веднага района, като пуснаха дронове да обследват пострадалия район.

Часове след взрива Гебрев допусна, че взривът може да не е случайност, но в понеделник вече еше повече от категоричен, макар че на няколко пъти призова разследващите този път да проверят всичко, за да изяснят какво точно се е случило.

„Има поставени съответните наблюдателни средства – камери и друга техника”, подчерта Гебрев. По думите му около цялата база има сериозна ограда. И допълни: ”Има записи, охраната не е напуснала поста си. След сигнала на системата за движение в периметъра, охранителят е тръгнал да провери какво се случва. И добре, че не е стигнал до мястото преди взрива”.

Слабият дъжд в района на Карнобат е успял да помогне на пожарната и да се загаси огънят в оръжейните складове край града. „Оттук нататък започва тежката работа по почистване и унищожаване на невзривилите се боеприпаси. Дай Боже – да започне и някакво разследване, което да не бъде, както в предишния случай – в продължение на 10 години да няма резултат, независимо от чуждата помощ, оказана на нашите разследващи”, посочи той.

Гебрев има предвид разследването на взрива в склада на “Емко“ в Ловнидол край Севлиево, който стана на 12 ноември 2011 г. Тогава бе унищожено значително количество боеприпаси, предназначени за износ към Грузия. 10 години по-късно прокуратурата обяви, че в този и още три взрива в складове за боеприпаси е видяна руска следа и че те са извършени вероятно от хора на руското военно разузнаване (ГРУ).

Гебрев беше категоричен, че в склада край Карнобат не е имало продукция, която може да отиде в Украйна. В помещенията имало танкови снаряди за танкове, които били снети от употреба преди години, имало и натовски боеприпаси, които не се използвали във войната.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране