08.04.2022 | 9:27
Генерал Атанасов: Моето семейство е дало кръв за Македония
"Натрапчиво се пуска версия, че задкулистно се случва нещо. Не, при това управление всичко се случва в българския парламент"

„Има една добра новина – това, че ще получим такава солидна финансова подкрепа е много сериозна глътка въздух за българската икономика. Очакванията на Европейската комисия (ЕК), а и на българските граждани е да има реформи“, това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) ген. Атанас Атанасов по повод Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Попитан дали има условие от ЕК да ободри ПВУ, но при условие, че България промени позицията си за Република Северна Македония (РСМ) той заяви:

„Аз не знам за такова условие. Нито някъде е вписано такова нещо.

Натрапчиво се пуска версия, че задкулистно се случва нещо. Не, при това управление всичко се случва в българския парламент.

Да, разбираме, че има обсъждане на темата „Македония“, но виждате колко са разнопосочни позиции.

Лично аз съм много емоционално свързан с Македония, моето семейство е дало кръв за Македония.

Ако започне дебат всеки ще си каже какво мисли, но досега виждам, че в парламента няма единомислие по въпроса“.

По думите му има две много важни теми за обсъждане – войната в Украйна и Република Северна Македония.

„Явно трябва да бъдат вземани тежки решения, когато му дойде времето“, каза съпредседателят на ДБ.

Попитан за поста на лидера на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов, в който той казва, че има външен натиск върху премиера Кирил Петков да заобиколи това споразумение с РСМ и да отхвърли ветото на България без никакви условия, ген. Атанасов заяви:

Върху мен никой не е оказвал натиск. Питайте премиера дали има натиск върху него.

В никакви срещи с представители на чужди държави тази тема не е обсъждана. Аз поне не знам за такива. Питайте Слави Трифонов.

Защо дълбаем по тази тема. Преговори не са водени! Точка! Точка по този въпрос!

Като му дойде времето тогава, ако му дойде времето“.

„Очертават се апокалиптични картини – имало трусове в коалицията! Няма такова нещо. Има спорове и конкуренция“, допълни той по повод трусовете в кабинета „Петков“.

„Има мнозинство в парламента да предоставяне на военна помощ на Украйна. Сигурен съм, че това решение ще бъде подкрепено“, каза Атанасов и допълни:

„Важното е символно да бъде взето решение България да подкрепи жертвата в тази война!“.

По думите му има с какво като военна мощ да помогнем на Украйна.

„Ако парламента вземе решение, изпълнителната власт – заради това се казва изпълнителна, трябва да го изпълни“, заяви Атанасов по повод думите на вицепремиера Корнелия Нинова, че тя няма да подпише подобно решение.

За това трябва ли да бъде изгонена руската посланичка от България Елена Митрофанова той каза: „Тази тема е на своя финал. Въпрос на време е това да се случи“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране