27.01.2023 | 19:49
Ген. Атанасов: Предложението на „Възраждане“ е абсурдно
"Държавата буксува, трябва да има реформаторско правителство"

Това беше изкуствена засада, защото почти всички колеги от ГЕРБ и ДПС бяха в залата, но не се регистрираха. Това е системна тяхна политика, те показаха за пореден път, че правят всичко необходимо да провалят законите. Със снощния провал на заседанието аз съм скептичен, че ще се стигне до второ четене. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов по повод прекратеното заседание на парламента вчера поради липса на кворум. Депутатите не успяха да приключат с дискусията и да гласуват на първо четене петте законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Той коментира приетото от парламента решение по предложение на „Възраждане“ Националната следствена служба да бъде отделена от прокуратурата и шефът на НСлС да има право да разследва главния прокурор. Гарван гарвану око не вади. „Възраждане“ предлагат заместника на главния прокурор да разследва началника си. Това е абсурдно и е за замазване на очите на хората, посочи Атанасов.

Днес беше прието да има избор на съдия, който да бъде назначен временно за прокурор и да може да разследва главния прокурор. Всеки сигнал за престъпление на главния прокурор ще бъде разследван и ако има основание, ще бъде назначен съдия, който да го разследва, заяви съпредседателят на ДБ.

Има нужда от изменение на Конституцията. Основният инструмент на въздействие на главния прокурор е в неговите правомощия. Всеки един прокурор зависи от главния прокурор за израстването си. Това е инструментът, с който главният прокурор държи в подчинение цялата система. Там трябва да търсим решение, обясни той.

По повод лидерската среща на Корнелия Нинова, Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ в парламента и твърденията, че се подготвя коалиция ГЕРБ – ДПС – БСП след изборите, Атанас Атанасов каза: „Защо не съставиха правителство в настоящия парламент, а трябва да ходим на нови избори? Тази среща имаше чисто пиарски и предизборен характер, да покажат Нинова и Борисов, че имат желание. Аз се съмнявам, че може да бъде съставено подобно мнозинство в следващия парламент“.

Той коментира и темата ще се явят ли заедно на изборите „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

На изборите ще има сблъсък между два основни центъра – на реставраторските и реформаторските сили. Българските граждани ще трябва да решат кой трябва да поеме управлението на страната. Ние разчитаме, че избирателната активност ще се покачи и гражданите ще изберат мнозинство, което да състави реформаторско правителство. 2 г. държавата буксува, на служебното правителство му се услади властта. Това изисква реформаторско правителство, което да промени ситуацията, коментира Атанасов.

Съединението прави силата. Има идеи, има воля, въпросът е да видим как това нещо ще се случи, за да сме първа политическа сила. С партньорите трябва да се борим да получим първия мандат след изборите. Трябва да видим по какъв начин да обединим усилията на тези хора, които наистина искат промяна в страната, подчерта съпредседателят на ДБ.

По думите му членовете на ДСБ, които искат изключването му, са прекалено малка група от хората, които са лично засегнати. Трябва да се обединим за участие в изборите, а не да гледаме претенциите на този и онзи, каза още Атанас Атанасов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране