02.10.2022 | 0:35
Гешев: Бесен съм! Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента
Съдът нареди домашен арест за обвиняемия, а колата му се самозапали на паркинг на МВР

„Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система за да оцелееш като човек, би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус. Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм. Това е може би най-точното описание“.

Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред БГНЕС случая, при който Окръжният съд в Шумен пусна под домашен арест 18-годишния Жечко Кюркчиев. Младежът е обвинен за тежката катастрофа в града от 28 септември, при която загина 22-годишно момиче, а друго пострада. Инцидентът стана на кръгово кръстовище на булевард „Цар Симеон Велики“. В петък съдът не уважи искането на прокуратурата От прокуратурата настояваха да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, а сега имат право да обжалват домашния арест пред Апелативния съд във Варна.

В първоначалното съобщение(link is external) на прокуратурата за катастрофата се казваше, че Кюркчиев е ударил с волвото си колата на жертвата с превишена скорост – около 80 км/ч. Момчето има книжка от около 5 месеца. Тестът му веднага след инцидента е положителeн за амфетамин. Той е дал и кръвна проба и урина за изследване. „Според свидетеля М. В., който е пътувал в автомобила управляван от Ж. К., последният е управлявал автомобила с около 80 км/ч и е ускорявал, като в това време е търсел музика на телефона си“.

В съда обаче беше представен резултат от биологичния анализ от ВМА-Варна, който не доказва употреба на наркотични вещества. Преди да се качи в колата, 18-годишният младеж е изпил една енергийна напитка, заявиха адвокатите му.

„Жечко е в шок още, изразява съжаление. Същият ден той е бил на зъболекар, поставили са му три вида упойка, давали са му обезболяващо и целия ден не е ял“, каза Ивайло Тошев, защитник на Жечко Кюркчиев. По време на делото стана ясно, че младежът е управлявал колата си с 93,8 км/ч.

А волвото от катастрофата изгоря на паркинг на МВР. Колата е била оставена на полицейски паркинг в село Царев брод. Самозапалването е станало в петък. Мястото е строго охранявано и достъпът до него става по специален ред и опис на лицата, които искат да влязат и защо, съобщава БНР. А пред БТА от МВР са обяснили, че на въпросния паркинг има видеонаблюдение. От него се вижда, че няма намеса върху колата.

„Сигурен съм, че прокуратурата ще направи всичко възможно за обективно разследване и наказване на виновните лица при казуса в Шумен. От две години обясняваме, че имаме социален проблем, свързан с войната и жертвите по пътищата. Водещи сме в черната статистика в целия ЕС. Имаме предложения за по-тежки наказания и отнемане на МПС на дрогирани и пияни водачи. (…) Вижте какви съмнения има за ПТП, а представете си дело за организирана престъпност. И това не е укор към конкретен колега. Това знае и вижда в града си всеки българин“, коментира Гешев, който не пропуска да изсипе редовните си критики за закриването на спецправосъдието.

Говорителката му Сийка Милева пък казва пред БТА, че разследването за катастрофата в Шумен отива в националното следствие. Милева посочи, че разследването се очаква да дойде в София по предложение на прокуратурата в Шумен. Ще бъде направена преценка дали друга, равна по степен прокуратура, да оказва надзор по разследването, каза тя. Освен това прокуратурата е започнала разследване по случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и който е бил на паркинг на МВР.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране