10.09.2021 | 12:14
Гешев за съдебните реформи: Обезкостяване и тричане на българите (ВИДЕО)

Главният прокурор Иван Гешев с предупреждение. Обвинител номер едно прогнозира бум на престъпността от 90-те години заради готвеното закриване на специализираните съдилища и промените в Бюрото за защита.

„Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер, може би, до този, който беше през 90-те години. Това е обезкостяване и тричане на българските граждани и общество и на тяхната сигурност”, посочи той.

Гешев направи коментар и за разпоредбите в посока лустрация по същество и реподбор на магистрати: „Противоречат на Конституцията и на европейските ценности и на практиката на Съда на Европейския съюз”, уточни той.

По думите му не се случва юридическа реформа, а юридическа катастрофа. „През последните дни слушам политическото клише – „юридическа реформа”. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”, каза обвинител номер едно.

Според него с предложените законопроекти ще се стигне до застрашаване на защитаваните свидетели. „Ще използвам житейския термин – „смачкване”, на най-важните дела в държавата – фактически и практически. Говоря за дела срещу лица, които медиите наричат олигарси; срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами и какво ли още не”, предупреди още Гешев.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/554252755905514/

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране