25.03.2023 | 0:26
Гешев пада жертва на спасяването на редник Пеевски
Остана главният прокурор да разследва американските чиновници за атаката срещу българския олигарх

Феновете на “Спасяването на редник Райън” са чували израза “фубар”, който войниците в американския филм използват за глупаво решение на главното командване, предварително обречено на провал. Същият жаргон може да се ползва и за българската мисия “Спасяването на редник Делян Пеевски” от санкциите “Магнитски”, която държавата в лицето на прокуратурата предприе у нас.

Путинският модел

Старанието, с което главният прокурор Иван Гешев изпра Пеевски от външните обвинения в корупция, е копие на превзетата съдебна система в Русия, която брани корупционерите и най-вече техния шеф президента Путин. Неслучайно прокуратурата съчини нечуван сценарий, с който да убеди гражданите, че срещу Гешев има престъпен натиск отвън, за да бъде отстранен. На шумен брифинг в Съдебната палата разследващите “впечатлиха” журналистите с хвърчащи листи, иззети при претърсване на дома на обвиняем, на които е написано, че лобисти в САЩ, политици, бизнесмени и медии имат за цел да отърват от главния прокурор.

Следва въпросът дали Гешев ще стигне до там, че да разследва и партньорите ни зад Океана дали участват в заговор срещу него. Само това остана българският и руският корупционен модел да си съвпаднат напълно. Следственият комитет на Русия, например, образува наказателно дело срещу прокурор и съдии от Международния наказателен съд в отговор на издаването на заповед за ареста на руския президент Владимир Путин. “Наказателното преследване е очевидно незаконно, тъй като няма основания за привличане към наказателна отговорност”, се казва в изявлениетo на Следствения комитет в защита на Путин. Сега се чака родната прокуратура да провери министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън или пък координатора на американските санкции Джим О‘Брайън защо Пеевски е вкаран в списъка “Магнитски” и дали американските чиновници участват в заговор срещу главния ни прокурор.

Отказ от разследване

 

Корупцията само засилва чувството за лиспа на справедливост у нас. За обикновения човек е ясно, че се краде от парите на държавата, но виновните остават безнаказани. В тази връзка бившите управляващи от ГЕРБ често повтаряха опорките, че корупцията е “само усещане”, а не реално явление, за да оправдаят престъпното бездействие на българската прокуратура. Едва ли обаче има бизнесмен и политик, който да олицетворява корупционния модел по-добре от бившия и бъдещ депутат от ДПС Делян Пеевски. Само за няколко години от собственик на стар автомобил “Опел” той се превърна в мултимилионер с богато бизнес портфолио. Колкото и пъти да го проверява, държавното обвинение не откри проблем в необяснимото му забогатяване.

Дори санкциите “Магнитски” не успяха да променят посоката. Финансовото разузнаване на САЩ ни каза преди повече от 2 години, че “Пеевски е олигарх, който регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество”. “Той е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България и се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване”, казват още от финансовото министерство на Щатите. Освен това то разполага с данни, че Пеевски е осъществявал схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

Нищо от това не убеди прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, че действително има данни за извършени престъпления от бизнесмена от ДПС. Държавното обвиненение се принизи до там, че да пита САЩ какво чак толкова е направил Пеевски, че е определен като “корумпиран олигарх”, но очаквано американските ни партньори отказаха да споделят разузнавателната си информация с българските разследващи. В крайна сметка се стигна до там, че на рождения ден на Пеевски преди година специализираната прокуратура обяви, че за пореден път е отказала да образува досъдебно производство срещу него.

 

Лош пиар

 

Гешевската прокуратура се превърна в основен аргумент в жалбата на Пеевски срещу санкциите “Магнитски”, която американските му адвокати заведоха ред Окръжния съд на Съединените щати за окръг Колумбия. „Твърде общите формулировки на обвиненията разочароваха българските власти, които независимо разследваха твърденията и заключиха, че няма абсолютно никакви доказателства по което и да е от обвиненията в прессъобщението на Държавния департамент, както и че в България общият характер на тези твърдения прави по-нататъшното разследване безплодно“, е записано в иска.

Надявайки се, че отказът от разследване на българската прокуратура ще му послужи като индулгенция пред американските власти, Пеевски всъщност успя да разобличи държавното обвинение, че не може или не иска да се справи с корупцията у нас. Затова в отговора си на жалбата Финансовото министерство на САЩ остро критикува правораздаването у нас. “Българският специализиран прокурор не е имал достъп до доказателствените средства, въз основата на които OFAC е включила вашия клиент в списъка”, казват оттам и допълват:

“При определянето на това дали да повдигне наказателно обвинение по отношение на участието на Пеевски в схемата “Златен паспорт”, българската Специализирана прокуратура се основава главно на факта, че Пеевски и другият санкциониран българин Илко Желязков не фигурират като официални служители в нито една от структурите, участващи в програмата за гражданство, тъй като в доклада подробно са описани имената и длъжностите на лицата във всяка служба”. От ОFAC напомнят, че никога не са твърдели, че Пеевски или Желязков са работили директно или обработвали документите за гражданство, но това “не отменя аргумента, че те са ръководили схема за подкупи, включваща програмата за гражданство, чрез други хора”.

Американските власти отбелязват, че прокуратурата е констатирала, че архивите на Съвета по гражданство са унищожени през 2020 г. по заповед на директора на службата. Въпреки това, коментират от OFAC, прокуратурата не е изразила “никакво безпокойство относно точността или пълнотата на информацията, получена от службата след унищожаването на съответните документи.”

“Както беше обсъдено по-рано, съществуват съществени разлики между разследването на българската Специализирана прокуратура по наказателни обвинения и разследването на OFAC по отношение на Пеевски, довело до включването му в списъка на 2 юни 2021 г., включително това, че разследването на наказателната виновност на Пеевски не е разполагало с информацията, използвана от Съединените щати като основание за включване в списъка. Нищо в доклада на българската Специализирана прокуратура не поставя под съмнение източниците, използвани от OFAC”, пише още в писмото до адвокатите на политика от ДПС.

 

Ще дойде ли редът на Гешев?

 

Спасяването на редник Пеевски безспорно поставя главния прокурор в неблагоприятна светлина. Нещо повече – пред Иван Гешев вече стои реалната опасност да попадне в списъка “Магнитски”. В края на миналата година американският конгресмен Уорън Дейвидсън в свое писмо до финансовата министърка Джанет Йелън поиска финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен прокурор. Причината е съмнения за корупция, както и заради пренебрегването на вече наложените санкции по глобалния закон “Магнитски”.

Преди месец пък посланик Джим О‘Брайън, който координира всички санкции, които налагат САЩ, пристигна на посещение у нас. “Има сигнали, че този списък “Магнитски” ще продължи”, заяви след срещата вицепрезидентът Илияна Йотова. Пред БНР пък Джим О‘Брайън заяви, че България трябва “да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията и главен прокурор”. “Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони”, уточни още той. Намекът е ясен – да се готви редник Гешев.

Източник: “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране