30.03.2022 | 11:08
Гешев: Целта е уязвяване, засягане на прокуратурата, овладяване (ВИДЕО)
В крайна сметка цената ще платят българските граждани, допълни главният прокурор

„От мнозинството в Народното събрание изразиха своето становище, че имат желание да закрият Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Изложени бяха единствено политически мотиви, професионални липсваха. Очаквах в правната комисия да е флагманът в борбата с корупцията, „реформата в съдебната власт“. Очаквах г-н Христо Иванов, за да изложи тезите си в тази насока. Не го видях в правната комисия, а много исках да обсъдим в професионален план неговите идеи. Беше само г-жа Надежда Йорданова, която каза 4-5-6 изречения от мотивите на законопроекта, които според мен са също с политически характер“. Това каза в интервю за „Труд“ Иван Гешев.

„В интерес на публичността, на откритостта, на това, че съществува потенциална опасност да се засегнат правата на много български граждани с този законопроект, е да бъдат обсъдени в професионален дебат аргументите на г-н Христо Иванов и г-жа Надежда Йорданова с прокуратурата. Затова ги поканих на професионален разговор пред медиите, за да могат българските граждани да си изградят реална представа кой какво защитава, защо го защитава и кой с какви аргументи разполага.

Всяко дело има конкретен наблюдаващ прокурор. Главният прокурор нито разследва, нито прекратява, нито спира, нито обвинява, нито си чупи краката, за да прави нещо. Не е от негова компетентност. Който твърди тези неща е или недобронамерен, или некомпетентен… Да бъде добър да каже по кое дело сме се забързали, по кое сме се забавили. Защо без да познава делото и доказателствата по делото твърди, че се е забързало или се е забавило. В какво качество коментира, при положение, че има принципно разделение на властите. Върховенство на правото, както обичат да говорят някои политически формации. Как коментират нещо, с което първо не са запознати?

Аз се съмнявам, като слушам хората, които го коментират, че имат професионалната квалификация да го правят. Коментират хора, занимаващи се с транспорт, с енергетика, с други професии.

Това са политически пропагандни тези, нарушаващи принципа на разделение на властите. Целта е уязвяване, засягане на прокуратурата, овладяване. В крайна сметка цената ще платят българските граждани“, добави Гешев.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране