02.02.2023 | 17:04
Голата глава на Гешев струва 12 млрд. на българската общественост
Какво прави той и бившият главен прокурор и негов ментор Сотир Цацаров при руския главен прокурор Чайка?, пита адв. Михаил Екимджиев

„Заради този човек (бел. ред. Иван Гешев), заради провалените промени в Наказателно процесуалния кодекс най-вероятно ние няма да получим голяма част от милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост, най-вероятно заради него няма да бъдем приети в еврозоната, с Шенген не се знае какво ще стане. Ако бях карикатурист, бих направил прекрасна карикатура, в която на врата на Гешев виси табелка с надпис „12 млрд.“ – толкова струва в момента неговата гола глава на българската общественост и на нас като общество и данъкоплатци“.

Това коментира пред БНР адв. Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права. И продължи:

„Гешев дължи обяснение на българската общественост – какво правиха той и бившият главен прокурор и негов ментор Сотир Цацаров при руския главен прокурор Чайка, какъв точно опит обменяха с него, когато руски шпиони взривяваха военни складове в България, какво направи Гешев, когато Бойко Борисов изгради руски газопровод с български пари и това направи възможна войната на Путин срещу Украйна. Много въпроси, свързани с русофилията на Гешев, която прозира от куп негови изказвания и книги, които видят по рафтовете, могат да му бъдат зададени“.

В предаването „Преди всички“ той определи като „водевил“ случилото се в парламента и отново несбъднатата съдебна реформа:

„От външен поглед действията им изглеждат хаотични, абсурдни, взаимно изключващи се. Зад всичко това обаче се крие една много добре обмислена стратегия на хора, които са в политиката поне от 10-12 години, на едно антиевропейско по същината си грабителско мнозинство, което съществува в българската политика не заради ценности и политически идеи, а което е обединено около идеята за грабеж на обществения ресурс. А гарант за безнаказаността на този грабеж е главният прокурор. Това е простата формула, около която се завихрят всички тези девиации, в които няма логика и здрав разум, които се разиграват нелепи водевилни сценки, които някак са в състояние вероятно да заблудят част от публиката“.

По думите му този закон е готов от близо 2 години: „Той е един готов, отгледан, добър закон, няколкократно редактиран“.

Според него „антиевропейската хартиена коалиция“ е реагирала като „корпус за бързо реагиране“ когато е ставало въпрос за промените в изборното законодателство:
„Това беше първото й действие след сформиране на това парламентарно мнозинство – буквално като корпус за бързо реагиране спретнаха тази ретроградна промяна, също подчинена на грабежа, защото нейната цел е да бъдат заграбени следващите избори и по този начин да продължи кражбата на обществения ресурс. /…/ Когато имат интерес, те много бързо се обединяват и изключително бързо приемат тези закони, които им трябват“.

„Използвайки законопроекта на „Възраждане“, те моделираха персоналния състав на Следствието, така че ако на Следствието се възложи задачата да разследва главния прокурор, отново нищо да не се получи„, обясни адв. Екимджиев.

Според него написаното от ВКС като позиция не може да бъде аргумент в подкрепа на тезата, че проектът на Крум Зарков не е издържан. Това са писания на хора, които традиционно отричат Конституцията и „не я разбират“, подчерта адвокатът и обясни:

„Не смятам, че ВКС и той си е продал душата, след като това направи ръководството на ВАС. Смятам, че това становище е резултат от некомпетентност, защото в България Конституцията не се зачита, включително и от ВКС. Има перверзна практика и Конституционния съд, и на ВКС, че Конституцията не трябва да се прилага от редовите съдии, а понякога те могат да се осмелят да попитат КС как да приложат някой текст от закона, ако смятат, че той противоречи на Конституцията. Заради това в България няма истинско конституционно правосъдие, заради това истинският конституционализъм в България идва през решенията на Европейския съд в Страсбург и решенията на Люксембургския съд“.

Очевидно всяко съсловие има свои вътрешни групови интереси, които нямат нищо общо с обществения интерес:, отбеляза още адв. Михаил Екимджиев и добави:

„Да се запази зоната на комфорт – повече пари за по-малко работа. За тях е важно те да са там, отвреме на време да мятат едни тоги и да се правят на интересни“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране