08.04.2020 | 13:37
Големият голмайстор Пламен Крумов: В нашата мандра залагаме на качеството, борим се с палмовата мазнина и сухите млека, които заливат пазара
Имаме 140 крави, не изкупуваме млека, обясни бизнесменът

Бившият голмайстор на бургаските Черноморец и Нефтохимик Пламен Крумов даде откровено интервю за blitz.bg. Техничарят, родом от сливенското село Желю Войвода, достигна и до ЦСКА (през 1999 година), а освен това е играл още за Марица, Ботев (Пловдив) и Спартак (Варна).

Сега 45-годишният Крумов развива успешно бизнес в партньорство с друг бивш футболист, а сега успешен футболен агент – Милен Георгиев. Двамата имат мандра в Желю Войвода и предлагат на клиентите висококачествени млечни продукти марка “Войвода”.

– Как сте, липсва ли ви футболът?
– Не чак толкова. Е, да, странно е, че няма мачове в момента, но такава е ситуацията. Да се надяваме скоро да отмине пандемията. Аз съм се наиграл и нагледал на футбол. 25 години бях във футбола.

– В последните години далеч ли сте от стадионите?
– Посещавам мачове само заради племенника ми Крум Стоянов, както и срещите на Лудогорец заради Георги Терзиев. Жоро също като Крум и другият ми племенник Даниел, израсна пред очите ми. Следя ги момчетата и им желая успех. Помагам им с каквото мога.

– Футболната общественост ви помни като голмайстор на Нефтохимик и Черноморец. Играхте за “акулите” до 2010 година. След това с какво се занимавате?
– Най-новото ми начинание е мандрата, която направихме с Милен Георгиев. Имаме собствена кравеферма в родното ми сливенско село Желю Войвода. Продуктите ни марка “Войвода” от няколко месеца са на пазара, главно в сливенско и бургаско. Правим бутикови сирена и кашкавали. Изцяло от нашата мандра са, ние не изкупуваме млека.

– Очевидно имате доста крави?
– Да, вече са 140. Тенденцията е да увеличаваме броя им и бизнесът да се разраства. Гарантираме, че качеството е перфектно. Клиентите се убеждават в това всеки път, когато си купят от нашите продукти.

– Конкуренцията на пазара е голяма, как се справяте, и то при положение, че залагате на качеството, а не на ниската цена, с която да се борите с конкуренцията?
– Доста голяма е конкуренцията при сирената и кашкавалите. За жалост е изключително трудно за нас, защото се борим с палмовата мазнина и сухите млека, които заливат пазара с цел по-ниски цени. Българинът обаче трябва да се научи да яде качествено. Всички болести идват от храната. Ние в мандра “Войвода” храним народа с продукти, които са на 100 процента само от мляко. Технолозите ни са на топ ниво.

Основно аз движа нещата, а съдружникът ми Милен Георгиев и Илиян Михайлов се занимават със спортните ни проекти. Развиваме Футболна академия “Сините камъни” в Сливен. Вече шеста години много таланти тренират при нас. Имаме деца, които показаха качества и преминаха в академиите на Лудогорец, Локомотив (Пловдив), Берое и Ботев (Пловдив).

– Колко треньори сте ангажирали в школата?
– Шестима. Христо Желев е диригентът на академията. Той движи всичко. Към момента можем да се похвалим с петима наши юноши, които преминаха в Лудогорец. Имаме момчета и в пловдивските Ботев и Локомотив, в Берое също изпратихме. Тепърва започваме по-тясно партньорство с колегите от Берое.

– Племенникът ви Крум Стоянов играе в Берое. През зимата смени Етър с клуба от Стара Загора, имаше ли други варианти?
– Още два отбора го искаха, но Берое му е слабост от доста време. Желанието му беше да премине при тях, а и Димитър Димитров-Херо е треньор. Двамата се познават от много години, работиха заедно в Черноморец. Крум проходи за футбола именно при Херо. Добре се развива, дано продължи да показва добри игри и пак да стигне до националния отбор. Ако отново получи повиквателна, бъдете сигурни, че сам ще си я е заслужил. Преди прекъсването заради пандемията се представяше добре за Берое. Мартин Камбуров също впечатлява. Него винаги съм го харесвал. Играхме заедно в Ботев (Пловдив). Той беше още младо момче тогава, израсна пред очите ми. Чест му прави, че поддържа това високо ниво толкова години наред. Вече е на 39 г., а продължава да бележи. Спомням си, че дойде в Ботев от Свиленград през 2001 година. Още тогава личеше, че има качества, беше възпитано момче. Никога не влизаше в конфликти, играеше си играта и се стремеше да се усъвършенства.

– Кои други наши нападатели харесвате – от играещите в момента?
– Аз съм от ЦСКА, знаете, че играх и на “Армията”, обаче нападателите на Левски в момента повече ми харесват – Станислав Иванов и Станислав Костов. Дори смея да твърдя, че държа повече на Левски в момента, отколкото на ЦСКА, тъй като Хубчев залага на българи. Много съм чувствителен на тази тема. Имаме качествени българи, които обаче страдат за сметка на недоказани чужденци. В момента в ЦСКА и Левски не виждам чужденци, които да са с класа над нашите играчи. Класата е в Лудогорец. По мое време, където и да играех, имахме само по един-двама чужденци. И то такива, които бяха класа и изпъкваха. Само като се сетя какви мачове съм играл за Черноморец и Нефтохимик – през силните ни периоди, стадионите пълни, настръхвам в момента…

– Бургаският футбол обаче страда вече години наред.
– Така е. Моят приятел Костадин Марков се опитва да прави нещо в Черноморец. Искрено се надявам да успее. Дано и в Нефтохимик успеят да върнат хората на стадиона. Бургас трябва да има силен футбол. Аз в последните години почти не ходя на мачове. Както ви казах – посещавам само срещите на Крум и Жоро Терзиев. Не ходя, защото я няма тръпката вече. А и като гледам как се загърбват школите, ми е болно. Има талантливи деца, тренират, искат да се развиват, но какво се случва? Навършат 18 години и след като не получат шанс в мъжкия отбор, избират друго – я бармани, я сервитьори. А България има много талантливи деца. Клубовете трябва да обърнат повече внимание на школите си. Не трябва да има наши и ваши. Смятам, че частните школи са плюс за клубовете. Такива като нас – “Сините камъни”, осигуряваме таланти за отборите. Много важно е и родителите да осъзнаят, че децата им играят футбол и да им позволят да се развиват. Защото голяма част от родителите дори не са се събличали по физкултура.

– На 45 години сте, как сте здравословно? Имате ли последици от толкова години във футбола?
– Сутрин като ставам съм като баба на 80 години. Събуждам се с болежки, но е така, няма как. Никой не ме е карал на сила да съм футболист. Всеки си мисли, че е лесно, но не е. Лишенията са много. Като бях млад, например, приятели и съученици ме викат с тях на дискотека, но аз не ходех, тъй като футболът беше на първо място за мен. И каквото съм изкарал от спорта, съм го инвестирал пак в спорта. Благодарен съм на Милен Георгиев и другите ми приятели и партньори. Да, продуктите ни – сирене и кашкавал, са по-скъпи от конкурентите на пазара, но ние ще продължим да залагаме на качеството, защото искаме клиентите да са доволни и най-важното – здрави. Борим се, нещата са добре засега. Освен в Сливен и Бургас, вече има от продуктите ни и в Стара Загора.
Пламен Славов/Блиц Спорт

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране