17.09.2019 | 12:16
Горивата в България може да поскъпнат с до 10 стотинки за литър
Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план

Възможно е поскъпване на горивата у нас с от 5 до 10 стотинки за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамките на 70 долара за барел. Това прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Ударите срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия доведоха до скок в цените на световните борси с около 20 % в понеделник, а вътрешният пазар у нас е зависим от цените на петрола на в световен мащаб. „Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия около Иран, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол“, каза Делчев пред БНТ.

По думите му е трудно е да се прогнозира с колко точно би било поскъпването. „Няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България, но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар“, каза Делчев.

„Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол. И все още не е ясно за колко време може да бъде възстановено това производство“, каза пред Нова тв Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му експертите в Саудитска Арабия обещават до дни да възстановят поне половината от засегнатите инсталации, не е ясно обаче дали това ще се случи. Той също смята, че поскъпване на цените на горивата на бензиностанциите ще има, но „нещата в един момент ще се нормализират“.

„Видя се, че тези инсталации са рискови, могат лесно да бъдат ударени и извадени от строя. Това ще е риск, който оттук нататък ще бъде калкулиран в цените на суровия петрол”, смята Бенчев.

Според него няма да се стигне до между САЩ и Иран: „Ако това се случи, това ще бъде най-лошо за всички, включително и за световната икономика. Ще доведе до цени от над 100 долара на барел. Никой няма интерес, това ще доведе до рецесия“, заяви Бенчев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране