03.02.2023 | 15:47
Депутат от “Възраждане” излъга прокуратурата, че е безработен
Иво Русчев, спасен от дело с процедурни хватки, ще реформира прокуратурата

Дело срещу депутатa от “Възраждане” Иво Русчев се държи от прокуратурата на трупчета с процедурни хватки, вместо да поиска сваляне на имунитета му, разкри “Капитал”.

Междувременно Русчев се подписа под алтернативния законопроект за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. Промените бяха внесени от част от групата на “Възраждане”, а в залата бяха прегърнати от ГЕРБ, БСП и ДПС. Те предвиждат главният прокурор да се разследва от шефа на националното следствие, вместо от специално избран върховен съдия, както предлагат служебното правителство и “Демократична България”.

Преди година Русчев се оказа и сред депутатите от “Възраждане”, които протестират срещу зелените сертификати за ковид, но са ваксинирани.

Срещу Русчев се води дело за двойно гласуване на евроизборите през 2019 г. За това престъпление НК предвижда пробация и глоба до 2000 лева.

Още по време на разследването става ясно, че Русчев е избран за депутат. Това е съобщено на Софийската районна прокуратура, която ръководи производството. Въпреки това делото не е спряно, както изисква законът, а е внесено в съда с предложение Русчев да бъде освободен от наказателна отговорност и само глобен. Прокуратурата се доверява на твърдението на Русчев, който при привличането му за обвиняем казва, че е безработен. Това се случва през март 2022 г., когато той вече е депутат.

Впоследствие Софийският районен съд установява, че макар документацията да уличава Иво Русчев в двойно гласуване, срещу него не може да се направи нищо, тъй като депутатският имунитет го пази. Така в началото на октомври м. г. районният съд разпорежда прекратяване на производството по делото и то е върнато на прокуратурата. Вместо да бъде поискан имунитетът на Русчев, това отново не се случва, а обвинителят протестира срещу прекратяването. Така делото стига до Софийския градски съд, който потвърждава разпореждането на по-долната инстанция. Това се случва на 7 декември миналата година.

“Сега” откри определението на градския съд в деловодните регистри. От него се вижда, че според прокуратурата съдът е трябвало да гледа делото срещу Русчев, а не да й го връща. Прокуратурата твърди още, че не било известно въз основа на какво е прието от съда, че обвиняемият е народен представител. Градските съдии отбелязват, че делото е трябвало да бъде спряно още когато разследващите са уведомили прокурора, че Русчев е с имунитет. Така Русчев е бил привлечен и разпитан като обвиняем в нарушение на закона, приемат още тримата градски съдии.

До края на живота на 48-ото Народно събрание, близо 2 месеца след определението на градския съд, прокуратурата така и не се съобрази с “подсказването”, че трябва да поиска имунитета на Русчев. Сега, когато той наистина е безработен, би трябвало да няма пречка да бъде привлечен като обвиняем и даден на съд.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране