23.10.2020 | 16:22
Домусчиев продава спешно Нова телевизия?
Преговорите са в напреднала фаза

Нова телевизия може да смени собствениците си съвсем скоро. В напреднала фаза са преговори за продажбата на медийната група, притежания на братя Кирил и Георги Домусчиеви на United Group, компанията която придоби неотдавна мобилния оператор Виваком. Това съобщиха за Фрог нюз източници, близки до Нова Броудкастинг Груп.

Доуточняват се условията, но е твърде вероятно сделката да се оформи като част/условие от договора по прехвърлянето на Виваком.
Както е известно, Виваком бе продадена за 1,3 млрд евро, след като преди това Спас Русев и компания придобиха компанията за смешните 300 млн евро в оспорван търг. Експерти продължават да твърдят, че новите собственици ще трябва да се справят с много тежести покрай дяловете във Виваком.

Не са забравени и твърденията на хазартния бос Васил Божков, който разкри схеми за финансиране на Нова тв чрез рекламни договори за десетки милиони. Кирил Домусчиев отрече. Дума срещу дума – всякакви изводи са възможни.

Твърди се също, че зад идеята Нова тв да бъде продадена именно на базираната в Сърбия United Group е на руската Внешторгбанк, която участва в купуването на Виваком от Спас Русев с около 230 млн евро. Сред инициаторите е и името на Делян Пеевски, който продаде на братя Домусчиеви Канал 3 и някои от радиата си преди по-малко от година.

Друга причина за продажбата било все по-трудното финансиране на медиите от Нова Броудкастинг Груп.

Очакваните промени в политическата обстановка и управлението на страната също са сред споменаваните причини за възможната продажба.
Ситуацията става още по-интересна, ако се прибавят слуховете, че създателят на United Group Драган Шолак е в отдавнашни връзки с американска разузнавателна централа. Как това ще се комбинира с руските интереси през ВТБ…

Групата е създадена от сръбския бизнесмен Шолак през 2000 г. като неголям кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял от около 39%.

НБК придоби още 3 телевизии и 4 радиостанции. Това са Канал 3, The Voice TV, Magic TV и радиата Витоша, Веселина, The Voice и Magic FM – все свързвани с името на Пеевски.

От 2013 г. НБГ придобива Нетинфо, която се занимава с развиване и поддържане на информационни и портални уебсайтове. В портфолиото на Нетинфо са АБВ поща, Vbox7.com, Vesti.bg, DarikNews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg и др.

В началото на 2016 г. Нова Броудкастинг Груп придобива 51% от сайта за групово пазаруване Grabo.bg, както и 51% от онлайн магазина Trendo.bg.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране