25.02.2020 | 13:56
Доцент: Коронавирусът се променя, затова повтаря, санитарните маски създават измамното чувство за сигурност
Covit-19 ще направи същото като в Италия, когато се появи и в друга европейска страна, каза Атанас Мангъров

“Фактът, че излекувани са болни отново, означава, че вирусът е силно изменчив.”. Това заяви относно коронавируса в интервю за “Монитор” доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница-София:

– Доц. Мангъров, вярно ли е, че има втора грипна вълна?

– В момента в страната се въртят три грипни щама – два са от тип А, един от В. Много често хора, които са боледували от единия, след това се заразяват и боледуват от другите. Човек си създава известен имунитет, но към всеки един от трите щама поотделно. Точно затова е и възможно повторното заразяване.

– От група А или от група В щамовете са по-опасни?

– Разлика няма – и едните, и другите протичат обичайно. Лекуват се по един и същи начин. Клинически те са неразличими. Обикновено при грип от тип В се кашля повече, но почти толкова се кашля и при щамовете от тип А.

– Щамовете от двете групи имат ли любими „пациенти“ – деца, възрастни, хора с хронични заболявания?

– Не, те разболяват както деца, така и възрастни, тъй като при едните имунната система е още незряла, нямат естествен имунитет, а другите са с вече отслабнала такава и куп хронични заболявания. Към момента повечето болни са с щам H3N2 и тези с щам тип В. По-малко са заразените с щам АН1N1.

– Как се обяснява това?

– На случайността.

– Може ли човек да се опази от грип, ако не се е ваксинирал?

– Не може да се опази. Нещо повече, излязоха данни, че противогрипните ваксини за този сезон не защитават така добре от грип с щамове от тип В, както тези от тип А. Грипът е остро заразно заболяване, което се предава по въздушно-капков път, чрез бита. Затова е много трудно човек да се опази от него, особено ако води активен живот и се среща с много хора, та дори и само в градския транспорт.

– Макар и да са дефицит, санитарните маски помагат ли в предпазването?

– Маските са дефицит не само в България, но и в Европа. Хората ги купуват заради коронавируса. Те предпазва от по-едрите аерозолни частици, но по-дребните не. Лошото им е, че създават измамното чувство за сигурност.

– Тоест да не съжаляваме, че в момента ги няма в аптеките?

– Тъканта на маските са твърде едра и пропускат вирусите, колкото и да ги носим.

– Има ли въобще някакви средства, за да се предпазим към момента от грипните вируси, например да подсилим имунната си система?

– Грипните вируси имат способността да поразяват и най-силната имунна система. Човек се разболява не защото тя е слаба, а защото няма антитела срещу тези вируси. Когато той се сблъска с тях, те преодоляват защитните му сили и болестта е налице. Да си мислим, че като ядем една или друга храна, богата на витамини, минерали и т.н., няма да се разболеем, е химера.

– Имате ли много случаи с усложнения от грипа в болницата?

– Нямаме много хора с усложнения, но все пак болните не са малко. В момента човек, който има висока температура – 39 – 40 градуса и кашля се води, че има грип. Нашата здравна система е такава, че болниците се стремят да хоспитализират колкото може повече хора, за да си изкарат заплатите. Много често се получава така, че пациенти, които могат да бъдат лекувани вкъщи, са приемани на легло. От една страна, болните и техните близки ги е страх, а от друга страна, лечебните заведения нямат нищо против да вземат едни пари от здравната каса. Това обаче не всякога отговаря на добрата клинична практика.

– Лично вие къде препоръчвате да се лекува грипът – в болнична обстановка или в домашна?

– Това е нещо, което лекуващият лекар преценява. Виждам, че голяма част от тези, които са в болницата, спокойно могат да бъдат лекувани вкъщи, но какво да се прави?! Лечебните заведения са заинтересовани всеки, който премине покрай тях, да го вкарат вътре, защото носи доходи.

– Случаите на деца с шарка съвсем не са малко. Можете ли да прогнозирате пикът кога ще отшуми?

– Шарките ги има целогодишно, особено за варицелата. За нея сезон няма. Имаме и случаи на скарлатина, но не малка част от тях не са типични скарлатини.

– Тогава какво са?

– Просто в хората е намерен стрептококът, който причинява скарлатината, него го имат около 25% от населението. Това, че някой го има в гърлото си, не означава, че е болен.

– Коронавирусът взе 7 жертви в Италия. До вчера вечерта инфектираните с Covod 19 бяха над 220. Подготвени ли са нашите лекари инфекционисти за евентуално посрещане на новата зараза?
– На теория да, поне колкото италианските.
– Китайските здравни власти съобщиха за 97 човека, които са излекувани и изписани, но са се разболели повторно. Какво означава това, дали и Covid 19 не е с няколко щама, както грипа, който разболява повторно?

– Фактът, че излекувани са болни отново, означава, че вирусът е силно изменчив. От това много бързо могат да се образуват нови щамове, към които човек няма имунитет. За да не се разболее някой от каквато и да е вирусна инфекция, той трябва да си изработи антитела. На свой ред тези антитела биха попречили той да се разболее повторно от едно и също нещо. Ако казаното от китайските власти е вярно, то Covid 19 е силно изменчив. Най-вероятно ще се окаже, че има различни щамове от него, които както при грипните ще разболяват хората, ако вече не са боледували точно от един или друг от тях. Covid 19 е нов коронавирус, данните за него са оскъдни.

– Ебола също взе немалко жертви, но отшумя в рамките на няколко месеца, докато в случая в китайския коронавирус няма осезателно намаляване на инфектираните. Как ще обясните този факт?

– Еболата се разпространява в друг ареал. Новият коронавирус има потенциал да се разпространи така, както се случва с грипните вируси. Той има същата генеалогия като тях. Подобни случаи имаше през 2002 – 2003 година, когато имаше епидемия от ТОРС – тежък остър респираторен синдром. От него бяха засегнати няколко десетки хиляди души, хиляди починаха. Същото беше и с близкоизточния респираторен синдром. В такъв мащаб като това, което се случва сега, човечеството не познава.
 – Как да си обясним факта, че и ТОРС, и ебола отшумяват като от само себе си за броени месеци?

– Вероятно и коронавирусът ще отшуми по естествен път. Здравните служби по света много се надяват на това, тъй като по състав Covid 19 много прилича на ТОРС, който се появи през ноември 2002 г. и през юни-юли 2003 г. изчезна яко дим. Никой обаче не може да бъде сигурен, защото е нещо ново и биологията на тези вируси е неясна.

– Знаете ли вие, българските инфекционисти, как да действате, ако и у нас се появят заразени с коронавируса?

– Вижте какво става в Италия. Същото ще се случи и в която и да е друга европейска страна, в която той дойде. Ние сме много близки по манталитет до италианците. Каквото става там, ще стане и тук.

Визитка:

– Доц. Мангъров е завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница-София

– Завършва ВМИ „И. П. Павлов” – Пловдив, през 1982 г.

– Специалист е по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г.

– Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране