28.04.2020 | 14:42
Доцент Мангъров: Отворете стадионите и басейните! Борисов го е страх, щабът също!
Ако не може да носи отговорност, да си ходи, каза медикът по адрес на премиера

“Това заболяване трябва да бъде посрещнато от децата и родителите им. Дори да се разболеят, няма какво толкова да им се случи. Сега като се отвориха парковете, хората ще се размешат и ще се случи това, което най-после трябваше да се случи. Да се отворят стадионите, басейните и фетнес залите, децата да се пуснат да спортуват и да се омешат”. За това призова доц. Атанас Мангъров пред bTV.

Тезите му са в пълно противоречие с позицията на Националния оперативен щаб.

Доц. Мангъров разкритикува и премиера. “Борисов го е страх”, бяха думите му по повод поведението на министър-председтеля, който не вдига окончателно мерките. Мангъров разви тезата, че в такива моменти държавникът трябва да може да носи отговорност. “Ако не може, да си ходи…”, посочи той.

“Трябва да се успокоим, да живеем нормално и да спазваме по-добра лична хигиена. Това е нещо, което рано или късно ще ни се случи и болшенството от нас няма да го разберат”, заяви началникът на Детската клиника в Инфекциозната болница в София доц. д-р Атанас Мангъров в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„При вируса заразяването стана по всички възможни начини и понеже е нов, той ще премине през цялото земно кълбо. Той може да изчезне през лятото, защото не е пригоден да живее сред човешката популация, а се предава по животни“, обясни той.

Мангъров защити шведския модел на борба с К-19, въпреки многото починали там. Това са предимно възрастни хора на по 80-90 години с големи пенсии в старчески домове, затова толкова много са заразените там, разкри медикът. „Щвеция продължава да си следи своята философия и накрая те ще се измъкнат от кризата с възможно най-малко последствия. Там където се опитаха да действат по-адекеватно, се провалиха. Глупаци дал Господ“, обобщи той.

„Коронавирусът е една остра вирусна инфекция и е едно самоограничаващо се заболяване. Болните не са се преборили, а са държани живи, докато болестта отмине. В страната има няколкостотин хиляди хора, които са заболели от този вирус. Ние хващаме една много малка част от тях. Има поне 100-200 пъти повече“, подчерта доц. Мангъров.

„Продължаваме да не искаме да разберем, че това заболяване трябва да бъде посрещнато от най-младата и здрава част от населението. Те и да се разболеят, ще се преборят. Смисълът на отварянето на парковете е да се случи това, което рано или късно ще се случи. Ако инфекцията тръгне от страната на болните, старите и немощната, ситуацията ще е много тежка. COVID-19 трябва да се посрещне от силните хора“, убеден е лекарят.

„Тези коронавируси са известни много отдавна и не се отличават по нищо от другите. Вместо медиите да успокояват хората и да дават кураж, се прави точно обратното. Нямаме полза от това“, предупреди д-р Атанас Мангъров.

“Човечеството се е сблъсквало с такива грипни вълни и преди. Това вече сме го играли”, каза още доц. Мангъров.

Според него паниката, обхванала света, не е медицинска. Всякаква друга може да е – политическа, икономическа, добави още той.

“Всички тези неща се опитах да ги обясня и на премиера Борисов. Щабът го е страх. Борисов го е страх. В такива моменти политиците трябва да могат да носят отговорност. Ако не могат, да си ходят …Хубаво е да се отворят и стадиони, фитнес зали. Явно никой от щаба не спортува. На тези места ходят здрави и силни хора, хубаво е те да се омешат”, завърши експертът.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране