25.07.2020 | 13:37
Елена Йончева: Американска експертиза установи, че записът на Борисов е автентичен (ВИДЕО)
Това е петно върху България. Ние, приятели, не го заслужаваме. Оставка!, коментара евродепутатката

Напълно автентичен е изтеклият през юни запис с гласа на Бойко Борисов. Заключението е на лаборатория в САЩ, на която евродепутатът от левицата Елена Йончева е поръчала анализ на записа. Експертите са върнали технически доклад, в който се казва, че „записът безспорно е на българския премиер. Той е автентичен и няма следи от монтаж“, съобщи Йончева в петък.

Лабораторията за анализ работи с ФБР, с американски и европейски съдилища, като притежава всички сертификати, уточни Йончева, но без да споменава името на лабораторията, пише mediapool.bg.

В съобщението си тя допълва, че групата на „Социалистите и демократите“ в Европейския парламент вече е изпратила писмо до председателя на ЕП Давид Сасоли. Поискано е съдействие за разследване на този случай, включително и чрез Европол.

Йончева коментира, че властите в България отказват да реагират. Тя съобщава, че през последните две години е внесла общо шест сигнала до прокуратурата, но реакция не е имало.

„Записът, вече доказано с гласа на Борисов, е петно върху България. Ние, приятели, не го заслужаваме. Оставка!“, завършва коментарът на евродепутата.

Премиерът Бойко Борисов стана главен герой в скандален запис с продължителност 7 минути, разпространен от анонимен мейл на 12 юни. В него премиерът говори по телефона с неизвестен събеседник. Двамата обсъждат актуални събития. Събеседникът очевидно му изключително близък, защото министър-председателят си позволява вулгарни изрази, без да се притеснява.

Човекът с гласа на Борисов казва, че изпратил Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг „Еврохолд“, който искаше да придобие активите на чешката енергийна компания ЧЕЗ у нас.

„Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“ на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене“, вметва в разговора Борисов. Което е открито признание за това как уж незавимите регулатори се използват като политически инструмент и бухалка.

„Еврохолд“ първо бе проверяван от КФН, а после Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката. Сега административният съд отхвърли решението на КЗК, но тя може да обжалва.

В записа освен това се чува как Борисов се хвали, че се правил на луд пред премиера на Бавария и номерът минал. В стаята били бившият и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и финансовият министър Владислав Горанов. Те се смеели тихо, а след това Гешев се възхитил от уменията на премиера.

Борисов и друг път е използвал простотията като коз. „Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме“, заяви той през 2012 г.

Записът вероятно е правен около 24-25 април миналата година. Не е ясно кой е записвал, но очевидно отново става дума за човек с близък достъп до премиера. Само преди дни Борисов разказа, че телефонът му стои при охраната и му се носи, когато му трябва.

Тема на обсъждане във въпросния разговор е и председателят на парламента Цвета Караянчева. По това време тя отхвърля предложение на Валери Симеонов да се почете арменският геноцид, защото предложението му не било внесено в парламента навреме. Ключови в разговора са понятията „геноцид“ и „масово изтребление“. Второто заменя първото в декларация, приета от парламента през 2015 г. Тогава Караянчева обикаля телевизионните студиа, за да обяснява, че това е най-добрата формулировка.

При миналогодишния ѝ отказ за минута мълчание от ГЕРБ обаче явно не са били доволни и търсят лично премиера, за да се посъветват с него. Той пък се ядосва, че го притесняват за маловажни неща и че Караянчева е толкова проста, че не прави разлика между „геноцид“ и „масово изтребление“.

„Това не е спешно, да ме търсите. Спешно е…спешно. Просто – казва си, че е проста жената и си кара. Когато си прост, е лесно“, заявява Борисов, който употребява и вулгарен епитет по адрес на Караянчева.

Следващата тема са къщите за гости и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев. „Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те“, заявява Борисов и се заканва, че ще „прибере“ 200 къщи за гости, на които е разпоредил проверка. Манолев може и да „изгоря“ с изгонването му от властта, но делото срещу него и досега не е започнало.

Именно бъдещата тогава евродепутатка от БСП Елена Йончева е втората сюжетна линия покрай къщите за гости. По същото време МВР започва проверки на обекти, построени от семейството ѝ. От записа става ясно, че проверките са по лично разпореждане на министър-председателя.

„Те сега като ги закачат и едните, и другите ще вървят къщите за гости на единия и на другия. Сега съм пратил полицията. Ако се окаже, че и там като при Манолев не са ходили гости…“, казва премиерът.

Борисов се възмущава, че Йончева била разследваща журналистка, но не разследвала премиера, с когото живеела (Сергей Станишев) и свекъра си (построил къщите за гости). „Само разследваш за другите…Е*ати мафиотската структура“, възмущава се той.

Малко след появата на този запис, до медиите анонимно бяха изпратени и снимки от спалнята на премиера в охраняваната от НСО резиденция „Бояна“. На тях се вижда спящият в леглото Бойко Борисов, както и пистолет на нощното му шкафче, чието отворено чекмедже е пълно с пачки от банкноти по 500 евро, както и кюлчета злато.

Премиерът каза, че истинска била само снимката, на която се вижда как той спи, другото било монтаж.

До момента прокуратурата не е съобщавала докъде е стигнала с проверката на тези казуси (междувременно изтече още един компрометиращ запис с гласа на Борисов и видеозапис от спалнята му).

На 17 юни главният прокурор Иван Гешев каза, че всички тези скандали са „целенасочена съзнателна стратегия“ на обвиняеми бизнесмени за „дестабилизиране на държавата, избори“ и „унищожаване на българската прокуратура“.

Оттогава насам Гешев е зает основно с акции срещу съветници на президента Румен Радев, изчаквайки КС да се произнесе по искането му да подхване самия Радев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране