26.02.2021 | 10:11
Ернестина Шинова като мъжа си – на задно място в 2 листи на ВМРО
Така Андрей Слабаков изненадващо стана евродепутат

Актрисата Ернестина Шинова ще е кандидат за депутат от ВМРО. Две години по-рано съпругът ѝ – режисьорът Андрей Слабаков, изненадващо стана евродепутат от гражданската квота на партията. Той бе едва на 4-ото, неизбираемо място, но получи много преференции.

“Тя самата пожела да бъде на две последни места – 30-о във Варна и 16-о в Шумен, с ясното съзнание, че именно в това съревнование се ражда истината”, обясни лидерът Красимир Каракачанов, който вчера обяви кандидатите на ВМРО.

Половината листи са съставени от гражданска квота – 105 души. Осем от тях са водачи, а 15 са издигнати в столицата, пише “24 часа”.

Сред тези имена са икономистът и бивш водещ по Нова тв Кузман Илиев и експертът по външна политика и борба с тероризма Боян Чуков, както “24 часа” съобщи преди ден. В сряда Чуков официално напусна БСП. Ще е 3-и в Стара Загора, водач там е депутатът Александър Сиди.

“ВМРО е партия, която стои най-близо до моите убеждения и позициите, които защитавам”, обяви Чуков. Човек не можело да бъде американофил или русофил и да защитава българските интереси, защото понякога те се застъпвали.

“Вярвам, че патриотизмът е най-големият щит срещу големите рискове, които предстоят в световен мащаб срещу нашата нация”, каза пък Кузман Илиев, който ще е кандидат в София. Много формации се срамували да се нарекат патриоти, но не и ВМРО.

Рисковете пред страната ни според икономиста били 3. Първият е културно-цивилизационен – от Запад дошла много тежка вълна от ляволиберален мултикултурализъм, политическа коректност и атака по основите на обществото – семейството. ВМРО се изправи срещу нея и спря Истанбулската конвенция, обясни Илиев. Вторият сериозен риск бил геополитически. “Изтокът и Западът се срещат много трудно и тази борба са изостря – Русия и Китай, от една страна, САЩ и Европа, от друга. Така че правилно дефиниране на нашия национален интерес и извеждането му пред партийни борби е много ключови. Позицията, която ВМРО зае по отношение на РС Македония и неправилната, буквално изфабрикувана наша история, също беше много добре адресирана от партията”, каза той. Можел да бъде полезен и за разрешаване на последиците от коронакризата, имало препокриване между неговите идеи и тези на ВМРО. Виждал и тежки последици за страната от зелената сделка на ЕС.

Кандидати от гражданската квота са още съпредседателят на родителското сдружение РОД Давид Александров, експертът по национална сигурност и депутат от Българския бизнес блок в 38-ото НС проф. Христо Смоленов, бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев, ръководителят на ансамбъл “Българе”, Христо Димитров, бившият депутат от РЗС Димитър Чукарски и някогашният шеф на Националната служба по сигурност, сега общински съветник в Пазарджик Арлин Антонов.

В листите влиза и изключеният от БСП депутат Иван Иванов, обвинен в участие в побой над шефа на социалистите в Долни чифлик. Вероятно ще е 2-и-и във Варна.

В Пловдив-област пък водач ще е общинският съветник от “Съюз за Пловдив” Владимир Кисьов. Очаква се там ГЕРБ да издигне партийната му лидерка и областен управител на Пловдив Дани Каназирева.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране