17.03.2020 | 10:53
Как се лекува коронавирус? Прочетете тези важни съвети!
Описанието е на началника на инфекциозната клиника във ВМА доц. Георги Попов

Когато за някой е потвърдено с тестове, че има коронавирус, следва разговор със съответния човек, за да се установи каква е клиничната му картина. Ако клиничните признаци са леки, болните остават за лечение вкъщи. Ако са тежки, следва транспортиране със специален медицински превоз. Това разказа началникът на инфекциозната клиника на ВМА доц. Георги Попов.
Пред БНТ той обясни, че болестта се лекува с много почивка, трябва да има течности, както и осигурен кислород. Вливане на кристалоидни разтвори за предотвратяване на дехидратация, ако става въпрос за по-тежко състояние се подава кислород, а за температурата „много внимателно” се прилагат противовъзпалителни средства – това каза Попов като информация.

Във ВМА има 10 приети болни от коронавирус, а още 14 са на домашно лечение, но ВМА отговаря за тях. За изписване задължително са нужни 2 отрицателни теста. Що се отнася до имунитета, Попов каза, че такъв се изгражда, но е необходимо да си добре излекуван. Доцентът разказа, че клиничната картина показва по-висока температура – над 37 до 38 градуса, после понижение на температурата, след няколко дни пак вдигане, което не е типично. Единственият златен стандарт дали сме болни от коронавирус или не е тест в лаборатория (PSR), а не бърз тест. Трябва да има симптоми – секрет, за да се вземе проба, посочи Попов. Той не препоръчва да се вземат имуностимуланти, за да се пазим от COVID-19 – вместо това по-добре да се води здравословен начин на живот, с много чист въздух и да не се допуска „изстудяване на гърлото”.

Попов заяви още, че всички лекари във ВМА ще се тестват за коронавирус, като към тези, работещи в карантинната зона, вниманието е най-голямо.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране