03.08.2021 | 18:09
Жестоко порязване! Съдии лишиха щангиста Христо Христов от олимпийски медал
Отмениха успешния опит на българина от 222 кг в изтласкването, което щеше да му донесе бронз

По скандален начин България бе лишена от трети медал на Олимпиадата в Токио. Нагли съдии отмениха успешния опит на Христо Христов от 222 кг в изтласкването, което щеше да му донесе бронз в категория до 109 кг във вдигането на тежести.

19-годишният варненец се бори като лъв на олимпийския подиум и със 189 кг бе трети след изхвърлянето, изоставайки само от големите фаворити Симон Мартиросян (Армения) и Акбар Джураев (Узбекистан). В изтласкването Ицо се справи последователно с 213, 219 и 222 кг. Българинът изрази бурно радостта си, защото с последния опит почти сигурно печелеше бронз, както се оказа и в края на състезанието.

Съдиите обаче жестоко го ощетиха. Те признаха вдигането с 2:1 гласа, но сръбският шеф на журито Милан Михайлович предизвика необяснимо преразглеждане, което завърши в ущърб на българина. Обявено беше, че ръката на Христо леко е трепнала.

Последва официален протест на треньора на националния отбор на България Иван Иванов, но реферите не го уважиха.

В крайна сметка с двубой от 409 кг Христо Христов остана на пето място.

Той логично беше много разочарован и ядосан.

„Ограбиха ме! В момента съм крайно разочарован и демотивиран, сега ще обърна внимание на семейството си, ще си почина, но ще се върна… Ще се върна по-силен и ще бъда на върха. Всички ще разберат скоро колко силни са българските щанги. Нашият отбор в момента е много добър и класен. Скоро ще върнем славата на българските щанги и ще покажем на света какво можем. Ще се върна скоро и ще си взема това, което ми отнеха днес. Имах болки в коляното, от месец съм на обезболяващи, тъй че сега ми предстои възстановяване и ще обърна повече време на семейството си“, каза веднага след края на състезанието разочарованият Христо Христов.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ:

Акбар Джураев (Узбекистан) 430 кг (Олимпийски рекорд)

Симон Мартиросян (Армения) 423

Артурс Плесниекс (Латвия) 410

Тимур Наниев (Руски олимпийски комитет) 409

ХРИСТО ХРИСТОВ 408

Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране