17.01.2020 | 19:46
Загиналият бивш полицай вкарал десетки литри бензин и газ в апартамента дни преди взрива
Жилището било барикадирано с мебели преди да гръмне, възможно е детонацията да е била умишлена

Няколко дни преди пожара и взрива в блок 302 във варненския квартал „Владиславово“ бившият полицай Веселин Димитров е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропан-бутан, пише „Телеграф“. Това са разкрили разследващите след инцидента, при който загинаха двама души (единият е именно Димитров), а три апартамента във входа са напълно унищожени и негодни за обитаване.

След като се снабдил с горивата, Димитров ги прелял в пластмасови бутилки и ги разположил навсякъде из жилището. Местил е мебели и е направил така, че да увеличи силата на ударната вълна при взрива.

Това е изяснено след четири дни оглед, който се извършва от разследващите екипи. Специално от София във Варна е дошъл екип специалисти по взривовете към специализирания отряд за борба с тероризма. Назначена е и комплексна експертиза.

Според близки до разследването Веселин Димитров не е закупил лично бензина и газта. От свидетелските показания става ясно, че той е помолил негов съсед да ги купи вместо него, като му обяснил, че му трябват за личния автомобил и за дома му. Личният му автомобил пък не бил каран от доста време и стоял паркиран пред блока.

До момента са разпитани 17 свидетели, говорено е и с негови близки и познати. Има данни, че и първата му съпруга се е оплаквала от неговия агресивен нрав.

Имал проблеми само с настоящата си любовница, с която живеел на семейни начала от няколко години.

„Разпитани са неговите близки, установен е човекът, който последен е разговарял с Веселин Димитров. По неговите думи той е бил спокоен, правил си планове за бъдещето, уговорил си е среща с приятели в сряда или четвъртък. Ако се установи, че той е произвел взрива, няма как да се говори за случаен инцидент“, коментира окръжният прокурор Красимир Конов.

В четвъртък се потвърди, че едното от двете тела е било на самия Веселин. Другата жертва е живеела в съседния апартамент, чиято стена се е срутила при взрива и жената е била затисната от отломките.

Според разследващите, разположенията на тялото подсказва, че Веселин не е имал намерение да бяга от огнената стихия, а по-скоро нарочно се е хвърлил в нея. Не се изключва вероятността да е взел решението да се самоубие в последния момент.

Решението да отмъщава Веселин е взел вероятно, след като е получил призовка да се яви при кварталния. „До момента при нас има една единствена жалба, която е подадена на 22 декември миналата година“, съобщи заместник-началникът на ОДМВР Варна Андрей Ангелов. Става въпрос за случай, който е известен на органите на реда от 14 декември миналата година.

Прибирайки се, по данни на съпругата, ѝ е нанесен побой, но тя не подава жалба. Жалбата е подадена под давление на нейния син, като на 22 декември 2019 година е подадена в прокуратурата.

Оттам тя вече си вади и медицинско, което е малко по-късно от деня на извършване на побоя. Медицинското е извадено също на 22 декември, но то потвърждава нейната версия, обяснява Ангелов.

Според заключенията на съдебния медик е нанесена лека телесна повреда, касаеща се във временно разтройство на здравето, неопасно за живота. Жената впоследствие с решение на съда е настанена в защитено жилище и в същото решение на съда следва незабавно решението Веселин Димитров да напусне общото жилище, в което са живеели и всъщност си е нейно.

Решението на съда е от 6 януари, като в полицията то идва на 7 януари. „До 13 януари той не е напуснал. Наш служител се свърза с Веселин Димитров още при издаването на решението. Същият заявява, че не е в града. Разбират се на 15 януари, да се яви в районното управление на МВР, като е казал, че от негова страна няма да има проблем относно напускането на жилището, но това така и не се случило“, обясни още Ангелов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране