05.02.2021 | 13:42
Загубихме и Скатов! Откриха тялото му!
Целта на българина беше зимно изкачване на К2

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Както по-рано съобщихме, след неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.

След съобщение от един от пакистанските туроператори в “Туитър” за фатален инцидент с българина, от БНР се свързаха с фирмата-организатор. От там съобщиха, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип.

Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района. Освен Скатов има и други изчезнали алпинисти в подножието на К2.

До момента  42-годишният Атанас Скатов бе изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II. Освен това българинът бе първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

В публичните си изяви той често изтъкваше, че е веган, а основна тема в разговорите му беше тази за опазването на природата.

Сегашната му цел бе зимно изкачване на К2. Първото такова бе осъществено през януари тази година, когато общо десетима непалци стъпиха заедно на най-високия връх в Каракорум.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 г. Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на връх Лхотце.

1 коментар

  1. […] Ужасните новини от пакистанските планини продължават ден, след като Атанас Скатов намери смъртта си при слизането от атака… […]

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране