31.08.2021 | 15:25
Заделят 430 млн. лв. за бизнеса при ново затваряне
Актуализацията на бюджета е много важна, каза Кирил Петков

Служебното правителство е заделило 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса при ново затваряне, като се надяват парите да бъдат достатъчни, но всъщност сумата е крайно недостатъчна, споделиха депутати от Комисията по икономическа политика и туризъм в НС. От общата сума – 260 млн. лева са предвидени по мярката 60/40, 100 млн. – са за самоосигуряващите се лица, а 30 млн. лева – за авиоиндустрията. С останалите средства ще се финансират потенциални безвъзмездни мерки при евентуално следващо затваряне, обяви икономическият министър Кирил Петков.

„Това е адекватна сума, донякъде даже консервативна, но се надяваме, че с по-адекватни мерки във връзка със спирането на бизнесите – кога и как, ако се наложи, тази сума би трябвало да стигне, заяви министърът. Министърът изрази надежда част от парите по REACT-EU, които са в размер на около 200 млн. евро и ще бъдат разпределени между различни министерства, да отидат в програмата за фиксирани разходи.

Петков акцентира, че дизайнът на мерките по тези 430 млн. лева ще бъде обсъден в партньорство с бизнеса и допълни, че предприемането на ограничителни за бизнеса мерки ще стане едва при яснота за мерки за възстановяване на засегнатите дейности.

По думите му дизайнът на мярката 60/40 е променен с оглед на това да има достатъчно средства за покриване на мярката. „Мярката 60/40 работи много добре, но все пак я променихме, защото имахме ограничения в досегашния бюджет и ако беше продължила да действа в същия порядък, просто нямаше откъде да вземем средствата. При актуализацията на бюджета, ако искаме да върнем стария дизайн на мярката, 430 млн. лева няма да са достатъчни”, посочи Петков.

По време на заседанието стана ясно, че при евентуално затваряне на ресторантите, от бранша искат да получат процент от средномесечния си оборот през 2019 г. Разчет обаче за тази мярка все още не е направен от министерството на икономиката. Министър Петков посочи, че на среща с бранша е получил 60 препоръки за евентуални мерки, една от която е била и тази за процент от оборота.

“Актуализацията на бюджета е много важна, за да може да има адекватни мерки и държавата да поеме разходите на хората, ако има едно евентуално затваряне. Предвидената допълнителна сума е 430 млн. лева и според нас тя ще стигне за всички мерки. Разговаряхме с всички браншове и те бяха категорични, че искат да участват в изготвянето на мерките и средствата за тях. Друго тяхно желание беше да не бъдат евентуално затваряни бизнеси преди да има актуализация на бюджета и ясно определени мерки, които да ги подпомогнат по време на това затваряне”, допълни още той.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране