29.07.2021 | 13:53
Защо прокурорът, който проверява сигнала срещу Гешев, е тайна?
Валентина Маджарова обясни, че той е избран на случаен принцип измежду 8-9 други колеги

Прокурорът, на когото бе разпределен сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков срещу обвинител №1 Иван Гешев за неправомерно използване на СРС, засега ще остане анонимен заради натиска и огромния интерес към темата, стана ясно от думите на ръководителя на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Тя обясни, че той е избран на случаен принцип измежду 8-9 други колеги. От думите й се разбра, че въпросният прокурор работи в звено “Антикорупция” на Специализираната прокуратура.

Преди 5 г. Върховният административен съд постанови, че имената на наблюдаващите прокурори са официална обществена информация, не може да са тайна и няма пречка да бъде получена информация за името на съответния прокурор, напомни Лекс.

“Знам, че ние като държавни обвинители сме публични личности и няма пречка имената ни да бъдат съобщавани. Наясно съм и с решението на ВАС в тази насока, но моля ви, името на магистрата така или иначе ще излезе, тъй като по закон нашите актовете са с имена, длъжност, те са подписани и подпечатани”, коментира Маджарова.

Според нея проверката ще отнеме между един и четири месеца и обеща обществото да бъде информирано, когато това се случи.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране