27.03.2023 | 17:40
Иван Костов: Радев е летец, не е воювал и не разбира! ПП-ДБ ще бият с 5%
При тази инфлация е невъзможно да влезем в еврозоната, категоричен е бившият премиер

Президентът Румен Радев узурпира власт с тези свои изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана за изпращане на боеприпаси на Украйна. Той казва, че България ще постави условия боеприпсите, които произвеждаме за останалите страни, да не стигат до Украйна.

Коя Бългрия ще поставя такива условия, при положение, че парламентът два пъти е задължил изпълнителната власт да предостави необходимото военно оборудване на Украйна? Той няма право, защото не е суверенът на властта. Няма право да казва какво е решил, защото суверенът- Народното сърбание, е задължил правителството.

Това заяви пред БНР Иван Костов – министър на финансите (1991, 1992 г.) министър-председател на България в периода 1997-2001 г. и бивш лидер на „Демократи за силна България“ (ДСБ). Въпреки че 48-ото Народно събрание реши да изпрати военно-техническа помощ на Украйна, служебният кабинет се отклони от тази политика, а Радев неведнъж категорично заяви, че България нама да изпраща боеприпаси в Украйна.

„Тези изказвания узурпират власт. Неслучайно чухме силни опонирания от първите политическите сили (ПП-ДБ и ГЕРБ – б.а), защото той се противопоставя на тяхното решение. Същественото е, че Радев казва: „Ако парламентът отново призове за доставка на оръжие…“ – парламентът не призовава, а решава, той задължава. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента“, каза Иван Костов.

Той предупреди, че поведението на президента може да доведе до разпад на държавните институции: „Това засяга цялата система – руши я. Ставаме все по-безпомощни пред кризите и особено пред тази война.“

„В неговото поведение чета битка за първенство в левицата, на това прилича. Очевидно той се бори за някакви крайно малко избиратели. Той не се явява на изборите, но се бори. Радев не знае какво е война, защото не е воювал. Не знае и какви са рисковете – от начина, по който говорят той и съветниците му, не личи, че знаят как изобщо се оценяват рисковете и как се управляват. (…) Той е един летец – много е далеч от анализа на рисковете“, заяви Костов.

Бившият премиер е на мнение, че честите предсрочни избори правят така, че е незвъзможно партиите да имат оргинални предложения към избирателите. Той посочи, че неспособността да се излъчи правителство няколко пъти, „отпъжда“ избирателите от урните и намалява общото доверие в политическите партии. По думите му в тази трудна среда формациите се опитват да запазя твърдите си ядра.

„В успешните кампании партиите се опитват да разширят периферията си, докато в момента стремежът е да запазят твърдите си ядра. От тази гледна точка поведението им е обяснимо. Защо например в поведението им има толкова червени линии – за да се опазят твърдите ядра. Не се вижда сигурен изход и след тези избори, прогнозира Иван Костов.

Той очаква, че ПП-ДБ ще са първи на тези избори с преднина от 5%.

„Ако ГЕРБ, ДПС и БСП съумеят да се разберат и да намерят някаква формула, ако се случи едно такова техническо правителство – те ще възобнояват позициите си в много от ключовите институции в страната – БНБ, КЕВР и редица други“, каза Иван Костов.

На въпрос може ли да се образува конституционно мнозинство между ГЕРБ, ДПС и ДБ, Костов отговори, че според неговата теза няма възможност за конституционно мнозинство.

Костов коментира, че печатането на пари и раздаването на пенсии само увеличава инфлацията:

„Не може да се даде нещо, което не е произведено. За да се даде, трябва да се произведе. С тези блага може да се бори неравенството“, заяви той.

По думите му при сегашните нива на инфлация е невъзможно България да влезе в еврозоната.

„Може би за 2-3 години, при една целенасочена политика за оздравяване, която обаче да предвижда много сериозни структурни промени в политиките, бюджетните разходи и икономиката – ще може да се изпълни този критерий за дефицита да не надвишава 3% от БВП“, каза още Иван Костов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране