21.07.2021 | 11:09
Избраха Ива Митева за председател на НС
Подкрепа получи от 137 депутати

Депутатите избраха Ива Митева за председател на Народното събрание. Тя е предложена от „Има такъв народ”. Подкрепа получи от 137 депутати, против гласува 1, а 99 се въздържаха.

Второто предложение беше за Кристиан Вигенин от БСП. Той получи подкрепа от 35 народни представители.

„Силен парламент означава прямо отношение с народа, постоянно търсене на отговорност в членовете на Министерския съвет, за да бъдат по-внимателни те в своите действия”, заяви Митева от парламентарната трибуна.

„Оставяйки верни на общочовешките ценности – свобода, равенство, справедливост, търпимост – трябва да положим усилия, за да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава – законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основите човешки права, равенство пред закона”, каза още тя.

„Съгласно Конституцията, ние народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение”, посочи още тя. И допълни: „Трябва да помним за какво сме избрани, да чуваме и следваме волята на народа, да мислим и да говорим като народни представители, защото това изисква истинския парламентаризъм и най-важното – не трябва да забравяме откъде сме тръгнали”.

Тя беше категорична, че трябва да бъдат изпълнени поетите ангажименти към българските граждани чрез приемане на конкретно законодателство за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа.

„Вярвам, че в този парламент ще приемем закони, по които всички български граждани да живеят достойно”, заяви Ива Митева.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране