05.02.2023 | 8:17
Има ли къртица на Nexo в ГДБОП?
Антимафиотите били изключени от акцията срещу криптобанката заради потулената разработка „Градинарят“ срещу Бойко Рашков

Антимафиоти от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) са разследвани за теч на секретна информация към босовете на криптобанката Nexo и поради тази причина са били изключени от полицейската операция срещу офиса на дружеството в София в началото на годината, научи „Уикенд“ от сигурен свой източник в МВР.

Твърди се, че от ГДБОП не са били включени в разследването и реализирането на полицейската операция срещу Nexo заради съмнения, че заместник-директора на антимафиотите Явор Серафимов поддържа нерегламентирани контакти с началникът на сигурността в дружеството за търговия с криптовалута Владимир Петев. Според запознати, само преди няколко месеца – през есента на 2022 г., няколко доскорошни служители на ГДБОП са били назначени за бодигардове на управителя на дружеството Антони Тренчев. Съмненията са, че чрез охранителите е протичала секретна информация към фирмата за търговия с криптовалута, действаща извън полето на банковите регулации.

Заместник-директорът на ГДБОП Явор Серафимов в момента е разследван за потулване на разработката „Градинарят“, насочена срещу доскорошния МВР шеф Бойко Рашков. Както „Уикенд“ писа, миналото лято образувана оперативна разработка за пране на пари с наименование „Градинарят“ е била смачкана в ГДБОП, тъй като разследването установило, че в аферата е намесен Рашков.

Ангажирани с разследването твърдят, че за последните две години през 63-годишният Николай Воденичаров, който работи като градинар в къщата на Бойко Рашков от 2012 г. насам, са преминали 5 830 000 лева, дошли на няколко транша от Швейцария и Кипър през дружествата „Евроелектрик“ ООД и „Никмар“. След като милионите били превъртени няколко пъти между фирмите, преминали и през градинарят на Бойко Рашков, преди да потънат в дружества в офшорни зони и собственици. Разработката обаче е била потулена от Явор Серафимов и служителките от отдел „Пране на пари“ в ГДБОП Анелия Ангелова и Йонка Алексова.

Що се отнася до международната полицейска операция, проведена в София срещу Nexo, то от българска страна тя беше реализирана от ДАНС и представители на прокуратурата, но без участието на ГДБОП. Запознати разкриват, че е твърде възможно именно от ГДБОП да са предупредили босовете на криптодружеството Антони Тренчев и Коста Кънчев, че се подготвя задържането им. Тренчев и Кънчев са били в София за коледните празници, но са напуснали България дни преди Нова година, при това без пътуването им да бъде отразено в системата на „Гранична полиция“. Според някои това се дължи на пропеск в системата на „Гранична полиция“, но други допускат, че двамата са изведени от България от високопоставени полицаи.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране