01.04.2020 | 10:45
Инж. Любомир Спасов: ТЕЦ-Перник продължава да обслужва абонатите си независимо от извънредното положение
Следим за стрикното спазваме на санитарно-хигиенните изисквания както на служителите ни, така и на абонатите ни, които посещават касите, , казва изпълнителният директор на компанията

Инж. Спасов, какъв ще бъде според Вас ефектът от разпространението на корона вируса върху сектора Ви?

-Все още не може да се каже точно колко ще струва настоящата епидемия в икономически план. Безспорно ще има негативен ефект.

Пандемията силно ограничава редица сектори, включително и енергетиката. Мерките, които се предприемат от Министерстовото на енергетиката, целят овладяване на ситуацията в бранша и предотвратяване на енергийна криза.

Уверявам Ви, че ние работим и ще продължаваме да работим независимо от извънредното положение. Абонатите ни могат да бъдат спокойни, че като се приберат у дома ще имат парно и топла вода.

За всички е трудно, но трябва да се търси вариант да плащаме своята сметка текущо. Това ще гарантира стабилността на енергийния сектор. Една „ваканция“ от задълженията на абонатите, ще се отрази негативно на дейността ни и това ще рефлектира върху бранша.

Какви мерки сте предприели при вас във връзка с извънредното положение?

От наша страна веднага бяха предприети сериозни мерки, ограничаващи възможността за разпространение на вируса. Докато не мине извънредната ситуация, няма да монтираме електронни разпредели и водомери по домовете на хората. Всички услуги по вътрешната инсталация са спрени.

Работят само касите ни с намалено работно време от 8.00 ч до 15.00 ч. Задълженията могат да се плащат и по банков път или по интернет чрез системите на e-pay, easy-pay, transcard. Призоваваме абонатите да ограничат посещенията в офисите ни и да изберат алтернативните начини за плащане или комуникация с нас.

Следим за стрикното спазваме на санитарно-хигиенните изисквания както на служителите ни, така и на абонатите ни, които посещават касите. Не допускаме струпване на много хора на едно място, каквото е изискването на Националния щаб. За всички въпроси, всеки клиент може да ни потърси и по телефон или да ни пише по имейл.

-Смятате ли, че трябва при тази ситуация да се отложи „Зелената сделка“?

Смятам, че ЕС няма да се откаже от „Зелената сделка“ и борбата с климатичните промени. Може да има евентуално отлагане, защото днес всички страни се борят с икономическите и социални последствия от разпространението на вируса. Но какви действия ще се предприемат, това само времето ще покаже.

Ние, като страна, членка на ЕС, имаме своя позиция, в която ясно се посочва, че въглищните централи ще продължат да работят до 2030-а година, с хоризонт 2050-а. Те са гръбнакът на икономиката ни и са важни за енергийната система. Продължавам да отстоявам позицията си, че няма как да се откажем от въглищата с лека ръка, защото това би направило икономиката ни по-малко конкурентноспособна. Това ще ни изправи пред риск. Всяка една индустрия има нужда от енергия, а ние на този етап не можем да произвеждаме само от възобновяемите енергийни източници, защото те не са добре развити и широко използвани у нас. Знам, че Европа залага на ВЕИ, ние днес правим промени и внедряваме алтернативни горива, което също е крачка към по-чисто производство.

Уверявам Ви, че страната ни, и в частност ние, предприятията, инвестираме в подобрения на мощностите си и работим за по-голяма въглеродната неутралност. Както знаете, ние сме внесли две инвестиционни намерения за въвеждане в енергийния микс на по-екологични горива. Плановете ни са през летните месеци да работим изцяло на природен газ, а през зимните да въведем и биомаса.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране