30.06.2020 | 13:20
Инж. Спасов: Добрите екологични решение възвръщат вложените инвестиции
Намерението ни е от лятото на 2021 г. “Топлофикация – Перник“ да премине на природен газ, казва изпълнителният директор на компанията

-Инж. Спасов, извънредното положение, което продължи 2 м., доведе до фалити в много сектори. Как се отрази пандемията от коронавируса при Вас?

-Никой в света не беше подготвен за такава ситуация. Пандемията е голямо изпитание и предизвикателство за всички сектори, включително и за енергетиката. През тези 2 м. се наложи да направим промени в работата с цел да запазим както живота и здравето както на нашите служители, така и на абонатите ни. Считам, че успяхме да се справим с предизвикателство и заедно успяхме да запазим и нормалното изпълнение на услугите и поетите от нас ангажименти.

Не допуснахме спиране на производствената дейност. За нас беше важно тази криза да не окаже негативно отражение и върху започнатите проекти. За щастие, този лош сценарий не се случи и продължаваме да работим по реализирането на намеренията ни за нови мощности и промяна на основната суровина, която използваме.

Казахте бъдещи проекти. Имате предвид преминаването на “Топлофикация Перник” на газ през летните месеци ли?

Именно за този наш проект говоря. Намерението ни е от лятото на 2021 г. да преминем на природен газ. Инвестицията е мащабна и е за над 10 млн.евро. Тя е една от стъпките, които ще допринесат за намаляването на използването на въглища. Разбира се, това изисква сериозна работа и технологично време.

Въвеждането в експлоатация на новите когенератори е стъпка към създаването на нисковъглеродни производство на енергия. Освен намерението ни да работим на газ, искаме да внедрим и биомасата като гориво, алтернатива на въглищата. Надяваме се, че в близките месеци ще успеем да получим разрешително, за да започнем работа.

Ще успеете ли за толкова кратко време да преминете на газ?

Надяваме се да успеем. Ще вложим всички усилия и необходимите средства в създаването на по-екологично производство.

Вярвам, че всяко едно предприятие трябва да инвестира във внедряването на екологични технологии и да спазва изискванията на българското и европейско законодателство за околната среда. Смятам, че въвеждането на доказани практики в областта на екологията възвръщат вложените инвестиции. Ние сме поели ангажимент пред всички институции и пред хората, че ще подобрим значително въздействието на производството на “Топлофикация Перник” върху околната среда.

Имате ли подкрепата на перничани на “Топлофикация Перник” по повод Вашите намерения за постепенно заместване на въглищата с други горива? Все пак ако компанията не работи, ще бъдат затворени и мините в региона, които осигуряват хляба на стотици семейства в областта?

За нашия район е важно да запазим “Топлофикация Перник”. Осъзнаваме, че за да се случи това, трябва да направим необходимите промени, както мощности, така и в основното ни гориво.

С осъществяването на модернизацията ще се промени изцяло отношението на хората към предприятието. Вече няма да ни смятат за основен замърсител. Служителите ни ще бъдат още по-мотивирани от това, че работят за социално и екологично отговорно дружество. Нека не забравяме, че здравето на работниците е пряко свързано с чистотата на околната среда.

Инвестициите ви в опазването на околната среда ще подобрят ли пазарните Ви позиции?

Особено днес темата с чистотата на въздуха и опазването на природата е тема табу. Отношението, което имат топлофикационните предприятия към темата с екологията, е важен фактор за изграждането на репутацията ни.

Инвестицията не само ще подобри позициите ни на пазара, но и ще докажем на абонатите си, че изпълняваме поетите от нас ангажименти. Моето мнение е, че те ще допринесат за добрите взаимотношения с абонатите ни, местната власт и други заинтересовани страни, като например еколозите.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране