20.02.2020 | 13:27
И на Кобрата му е болно: Базата на Белмекен е престъпно занемарена! Народът спи!
Това е национално богатство, а в момента го ползват като хижа за събота и неделя, което е престъпно

По традиция Кубрат Пулев изкара първия етап от подготовката си за битката с Антъни Джошуа на високопланинската база Белмекен. Кобрата остава верен на традицията да стартира именно там, въпреки че състоянието на съоръжението, построено през 1968 година, не е от най-цветущите. Именно за началото на тренировъчния процес преди големия мач с AJ за световните пояси на IBF, WBO, WBA и IBO на 20 юни в Лондон той сподели своите мисли ексклузивно пред „Тема Спорт“. Откровен и огорчен от състоянието на Белмекен, Кобрата говори за някогашната светиня за всеки един спортист, мечтал да покори световния и олимпийски връх.

Кубрат, приключи първият етап от подготовката ти за биката с Антъни Джошуа. Доволен ли си от свършената работа на базата в Белмекен?

Да, подготвих се перфектно. Като встъпителен период беше наистина много полезно да изкарам началото именно там. За съжаление обаче искам да обърна внимание на случващото се в базата. Защото или хората не смеят, или искат да говорят за това прекрасно място Белмекен. Може би нямат вяра, но базата е занемарена и състоянието й е много лошо. По същия начин, по който се случват нещата с язовирите в страната, така е и там, на Белмекен. Престъпно е занемарена. Не веднъж съм говорил с шефа на Национална спортна база – Пламен Манолов, който ми казва, че ще направят нещата заради мен. Но тук не става въпрос за мен и за моя комфорт. Искам българските спортисти да имат наистина уникална база, каквато е била през годините. Искам всичко да е на най-високо ниво и да е както трябва, да има адекватни хора, които да се грижат за нея, а не хора отпреди 50 години да стоят там просто, за да си чакат накрая на месеца заплатата.

Имаш предвид, че както за много други неща, с които се сблъскваме ежедневно, отново говорим за липса на адекватна грижа?

Не само че не се грижат. Там няма професионалисти и хора, които да разбират от работата, която вършат, всички вдигат рамене, включително и шефът Пищиков. Правят се ремонти за 400 хиляди, а всъщност това е само на фактура, защото с 50 хиляди сигурно ще се свърши много по-добра работа. Това всичко е на гърба на спортистите. Тази база не е на тези хора, тя е на българските спортисти, на олимпийците и на българския народ. Национална спортна база трябва да служи на нас, спортистите. Тези хора там трябва да разберат, че са служители на народа, не са шефове на тяхна си фирма. Ако отидем по домовете им ще видите как са си изпипали всеки един детайл. А на Национална спортна база няма кой да обърне внимание. Особено на Белмекен. Не мога да говоря за другите места, защото не съм бил, но за Белмекен ще ви разкажа много нередности. 2020 година сме, а на база за 250 човека има три перални, които са на изчакване. Това не е хотел за по 1-2 вечери. Спортистите отиваме за 2-3 седмици, тренираме двуразово и трябва да се перем. Срам ме е, че говоря за тези неща. Не знам защо медиите стоят равнодушни. Питайте другите спортисти, които са там. Позволявам си да говоря от тяхно име, но няма кой да го каже. Занемарено е всичко, а иначе пари се изкарват от там. Не знам къде отиват тези пари.

Говориш за една от трите високопланински бази в световен мащаб, която подготвя атлети от всички спортове…

Да, точно така. Това е национално богатство, строено от немци, като проучването е продължило 5-6 години само, за да се намери точното място за нея. А в момента я ползват като хижа за събота и неделя, което е престъпно. Емоционален съм, но поздравявам г-н Гешев, заради когото виждам светлина в тунела. Призовавам институциите да се заемат с базата на Белмекен и да направят ревизия, защото трябва да има контрол. Искаме тази база да бъде на високо ниво, а не мен да ме е срам, че това е българска база.

Не говориш за глезотии, а за неща от първа потребност, нали така?

Именно, не говоря за джакузита, 5-звезден хотел или каквото и да е. А за професионален спорт, няма никакви глезотии, а става въпрос за неща от необходимост за подготовка на един спортист. Горе всичко е занемарено. Аз ги разбирам и служителите, които са там за по 400 лева. Това нормално ли е през 2020 година? Не трябва аз да ви го казвам, а институциите да обърнат внимание. Ако хората, които отговарят за тази база, не могат да се справят, нека предоставят възможност на по-кадърни, млади и можещи, искащи да работят и да направят нещо за българския спорт. Не за мен, Кубрат Пулев, а за българския спорт. Не за техните семейства и деца, които да учат в чужбина за по 30 хиляди лева на месец.

Наистина си емоционален, но както добре знаеш, в България често нещата се случват именно по този начин. Въпрос на гледна точка, не е ли така?

Тяхната гледна точка не ме интересува. Всеки, който проявява интерес, мога да го заведа и да види с очите си, че говоря само истини. Идваха спортисти от всички държави. Конферентната зала я превърнаха в тренировъчна за карате, защото няма условия. След като започнах да надигам вой, купиха две перални допълнително. Това е всичко, което са направили. Има неща, които от 30 години не са пипнати. Ако има безидейни хора и такива, които не знаят как да си свършат работата, да се махат веднага. На вниманието на министъра, моя приятел Красен Кралев. Ако преценят, че тези хора наистина не могат да се справят, да ги сменят. Ще ги заведа в Германия да видят как могат да се случват нещата. Високопланинска спортна база Белмекен е на последни издихания. Прави се ремонт, който е проформа. Всичко е на парче, без да се обсъжда със специалисти в областта. Когато им кажа тези неща, започват да злобеят и да ми коментират.

Какво имаш предвид?

Едва ли не, защо се занимавам с тези неща, нямам ли си друга работа. Когато народът спи, хората, които са отговорни, си играят хорце. Няма да се примиря, защото тук говорим за нашия български спорт. Пак се извинявам, че говоря от името всички, но смятам, че 98% от тях ще ме подкрепят и знаят отлично за какво става въпрос. Всички сме приятели с всички, но трябва да си казваме истината в очите. Благодаря на Господ, че не съм зависим и мога да говоря свободно. Това продължава с години вече. И трябва да се сложи край. Ако нямат воля, ще намерим хора, които имат. Една сушилня за 250 човека, все едно сме в някое гето. Как да докараме хора от чужбина, с какво самочувствие? Пак казвам, 2020 година сме, тези условия не са нормални. Имаме изисквания към спортистите ни, чакаме от тях да печелят медали, но нека видят в какви условия се коват тези медали! Как да задържим спортистите, като ги караме да се готвят на такива места? Всеки ще си каже – какво правя тук? Миналата година се развиках и направиха сауна, която никой не я ползва, защото е ужас. В старата сауна сме 27 човека. Пироните стърчат, няма кой да ги закове. Аз лично взех една тесла и ги зачуквах. Толкова безсмислено е направена втората сауна, че е само хвърляне на средства и да ни замажат очите, че нещо са направили. Никой не го интересува. Вълнуват се само далаверата да върви, нищо повече. Да са доволни и никой да не надига вой. Няма проблем – нека върви далавера, ама и да се прави нещо.

Всъщност това се говори за всяка една сфера, нали така?

Точно. Навсякъде е така, но важно е и да се работи. Затова призовавам за проверка на документацията и случващото се на Белмекен. Ако зависеше от мен, спортистите от чужбина щяха да са на опашка, за да запазват нашата база. Вместо това разни туристи идват за уикенд почивка. Искаме си базата, тя е на българския народ и спортистите, а не на некадърните чиновници, които си правят далаверите. Смело го заявявам – безидейни хора. Това е истината.

Хари Латифян, „Тема Спорт“

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране