15.11.2022 | 18:44
И Явор Гърдев напуска Народния театър заради Велислава Кръстева (ВИДЕО)
Режисьорът обаче е в процес на репетиции на представление, което не иска да оставя

Единият от тримата главни режисьори на Народния театър „Иван Вазов“ – Явор Гърдев, е подал оставка. Това съобщи самият той пред Би Ти Ви. Гърдев уточни, че е депозирал оставката си, но тя е със срок на падеж – след премиерата на постановката му „Великденско вино“ на 30 ноември. В момента се правили репетиции и той не искал да изостави екипа си.

Така Гърдев става вторият човек, който подава оставка в Народния театър „Иван Вазов“ след конфликта между главния режисьор Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева. Заради скандала и коментар на служебния министър на културата Велислав Минеков, оставка подаде главният драматург писателят Захари Карабашлиев. Като мотив той посочи, че не би желал да бъде въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на театъра отвън.

В края на октомври вратата на кабинета на Велислава Кръстева беше надраскана с надписи „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“, „ДПС“ и „Изчезвай“, а табелката с името й е била изкъртена. Александър Морфов заяви в отворено писмо, че той е извършителят, защото не е съгласен жената, която придружава Ахмед Доган по време на гласуванията му, да представлява Народния театър и работещите в него. Кръстева е дългогодишен говорител на ДПС и депутат от движението, а от лятото е назначена за директор на „Връзки с обществеността“ на Народния театър.

Гърдев обясни, че оставката му не е протест срещу Кръстева. По думите му в театъра има токсична работна среда и той не иска да е повече част от нея.

Той обаче подчерта, че обвиненията на Кръстева срещу Карабашлиев, че е свързан с партия „Да, България“, не са коректни, защото той отдавна нямал нищо общо с политическата сила. Той участвал в създаването на партията, но малко след това я напуснал.

„Това е обидно за Захари Карабашлиев. Както е и обидно какво направи Морфов. Начинът му на искане на оставката ѝ беше непремерен. В това положение Кръстева се оказа обидена и обект на агресия. Не мисля, че така трябваше да ѝ се иска оставката“, каза Гърдев.

Той обясни, че нейната оставка се иска от още хора, но не каза кои. Поводът бил „нетактичният ѝ ход“ да придружава Ахемд Доган при гласуването му на парламентарните избори на 2 октомври. По думите му всичко това създало напрежение в театъра.

„От имиджова гледна точка това беше неприемливо“, добави той.

Според Гърдев най-добре е Кръстева да направи жест и да се оттегли доброволно.

Цялото интервю!

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране