25.07.2020 | 22:12
Йончева: Евролидерите трябва да се чувстват политически компрометирани до Борисов
България се управлява от авторитарен човек, смята евродепутатката

„Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен“, съобщи евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева от Брюксел.

Пред БНР Йончева заяви, че „безспорно се доказа, че записът е истински и това е гласът на г-н Борисов“:

„Записът показва, че в България няма разделение на властите и се управлява от един авторитарен човек, който просто си поръчва по телефона коя частна фирма да бъде ударена и кой политически опонент да бъде изгорен. Това се възприема изключително сериозно в Европа и моята задача в Европейския парламент е да дам максимално гласност за това как се управлява в България, както в ЕП, така и на западноевропейските медии“.

„Важно е европейските лидери, когато застанат до Борисов, да се чувстват политически компрометирани до него. Те знаят какво представлява българският премиер и имат достатъчно информация. Но ние трябва да направим тази информация публична с безспорни доказателства. Така че подкрепата за Борисов от десницата (Европейската народна партия – б.р.) вече да не бъде факт“, каза още Елена Йончева.

Според нея е цинично лидерът на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер да подкрепя Борисов за „успехите му в борбата с корупцията“.

И подчерта, че анализът на записа е направен по нейна инициатива от американската лаборатория Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL), с която работи и Министерството на правосъдието на САЩ, с ФБР, и анализите на тази компания се използват от американските съдилища.

„Заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на г-н Борисов и вътре няма никакви следи от монтаж. Записът е автентичен“, подчерта евродепутатката.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране