21.02.2020 | 21:22
Каракачанов скочи на „Фрог нюз“: Публикацията за леките самолети е откровена и неграмотна лъжа!
От военното министерство избухнаха срещу „възмутителните измислици“ и глупавите намеци за злоупотреби

Министерство на отбраната публикува на страницата си във „Фейсбук“ опровержение на публикация на сайт „Фрог нюз“. От ведомството вицепремиера Красимир Каракачанов определят статията за търга за леките витлови самолети като откровена лъжа.

Публикуваме пълния текст на опровержението, изпратено до главния редактор на изданието Катя Илиева:

По повод на публикацията „МО поръча 4 леки самолета за 2,5 милиона лева, вече скочиха на 20“ заявяваме следното:

Това Ваше твърдение е откровена лъжа, породена от неграмотност, злонамереност или комбинация от неграмотност и злонамереност.

2.262 240 милиона евро е максимално високата цена, на която МО може да придобие четирите леки витлови самолета, и то ако и четирите бъдат закупени през 2023 г. Ако бъдат закупени в годините преди това, цената със сигурност ще бъде по-ниска.

Обръщаме внимание, че при всички случаи в нея са включени обучението и оборудването.

Всичко това е част от публикувания доклад на комисията.

Техническата спецификация е публикувана на сайта на МО още на 8 май 2019 г., което е стандартна практика като принцип на публичност и прозрачност, даваща възможност за контрол върху разходите по отбрана.

Цялата документация за обществената поръчка е публикувана на 10 септември 2019 г. и в Европейския вестник за обществени поръчки, и в регистъра за обществените поръчки, като е спазен минималният срок по ЗОП от 30 календарни дни.

Ето защо изглежда глупаво всеки намек за каквато и да е злоупотреба с тази вече публично оповестена и обществено достъпна информация.

Настоящото опровержение на възмутителните измислици във Вашата публикация можеше да бъде избегнато, ако бе спазена елементарната журналистическа етика и бяха зададени въпроси към пресцентъра на МО, с които всеки добросъвестен и уважаващ себе си журналист би се съобразил.

Факт е, че само за един месец Фрогнюз за втори път си позволява да разпространява целенасочени неверни твърдения, без да спазва азбучното правило първо да получи позицията на засегнатата страна – в случая Министерството на отбраната.

Такова грубо пренебрегване на базисни професионални принципи и системното фабрикуване на груби лъжи и манипулативни внушения логично поставят следния въпрос:

дали действията Ви не са финансово мотивирани от конкурентни фирми-посредници, опитващи се от години да блокират усилията на ВВС за придобиване на леки витлови самолети, обучението на които е 10 пъти по-евтино от тези, предлагани от въпросните фирми-посредници?

Възниква също и въпросът дали корумпираните не са точно в офиса на някой целенасочено лъжлив сайт – един от онези сайтове, които нанасят тежки поражения на цялата журналистическа професия?

Очакваме да публикувате настоящето опровержение.“

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране