18.01.2020 | 15:55
КОЙ стои зад безумията за Каракачанов във “Фейсбук”?
Снимките на лидера на ВМРО със синята каска, слизането от самолета в САЩ и сега тази от Египет тръгват от пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Има ли изненадани?

Такава е ситуацията с поредната истерия около снимките с вицепремиера Красимир Каракачанов от Египет, които заляха като колажи социалните мрежи.

С пликове, дини, майонези и обилно количество злобни коментари ще остане в историята поредната официална визита извън страната на първите мъже в държавата. Интересен психологически феномен сме това българите. Радваме се, че нещо не ни е наред, че и даже сами се осмиваме. „Ганьо“, „Шкембе войвода“ и прочие квалификации, спрямо Борисов и Каракачанов са само част от любвеобвилните нарицания, които циркулират във „Фейсбук“. Всеизвестен факт е, че българите разбираме от всичко, особено на чашка шльокавица в селската кръчма и зад анонимността на интернет. Там вече сме корифеи по темите политика, протокол, етикет, мода и норми на телесни мазнини, очевидно. Защото „там“ всички могат да изглеждат умни и красиви – дали под въздействието на алкохола или зад фасадата на социалните мрежи, това няма и да го анализирам.

Най-големият проблем в държавата е Красимир Каракачанов с неговото облекло, така ли? Или всичко това цели отвличането на внимание?

Нещата са очевидни: в деня на официалното посрещане и разговори, Каракачанов е в делово облекло, а когато става дума за посещение във военната база – облеклото е друго. Нито Каракачанов облича такова облекло за пръв път, нито пък за пръв път политик прави нещо такова. Фактите зад снимката са наистина прости.

Фактите зад подигравките обаче са други. Красимир Каракачанов набра много политическа инерция в последните години. Той изведе ВМРО до политически връх, който Организацията не е имала в своята 127-годишна история (като изключим 30-те години на миналия век, когато има 11 депутати, ако не ме лъже паметта). Днес Организацията има 12 депутати, заместник министър-председател по обществен ред и сигурност, министър на отбраната, на МОСВ, заместник-министри и т.н. След поредица подобни на сегашните удари, самостоятелно партията вкара в Европарламента двама депутати, а на местните избори удвои резултатите си от миналите такива, има свои кметове в ключови общини, а като резултат се утвърди като трета – четвърта политическа сила в страната. Това определено не се хареса на психодесните, да не говорим за ДПС. Другият, вероятно неприятно изненадан последните 3 години, е самият „голям“ партньор в управлението – ГЕРБ.

Характерно за политиката на ГЕРБ е, че по почина на богомолката, удовлетворява своите политически нужди с коалиционните си партньори и след това им изяжда главата. Примери доста назад във времето. Справиха се с Атака и НФСБ – първите ги няма, а вторите вече са сянка на политическата карта. С ВМРО обаче, като че ли сценарият не сработва. И това определено ги дразни. Ще припомня Истанбулската конвенция, Пакта за миграция, позицията на войводите по темата около маргиналните цигански маси, непримиримостта да бъдат увеличени пенсиите (нещо, което е залегнало в общата управленска програма, но за което финансовият министър Горанов упорства да не се случи), целенасочените действия за повишаване на доходите, които са факт и т.н. Костелив орех се оказа ВМРО и с това си навлече неприятели. Но то и в исторически план винаги е било така. Родоотстъпниците никога не са харесвали войводите.

Съвременната война е в социалните мрежи, където от нищо, става нещо. Води се война от политическите опоненти на Каракачановата чета, защото им липсват сериозно политически аргументи срещу ВМРО. И така войната се води на Фейсбук фронта с карикатури и колажи. Да не говорим за тоталната демонстрация на лицемерие. Гейовете с голи задници по улиците и джендър образованието за децата в детската градина са приемливи, даже са силно пожелателни, но наднорменото тегло и нарушаването (макар и несъзнателно) на протокола са смъртни грехове. Лицемерието идва всъщност точно от психодесните среди (които инфантилно разпространяват въпросните колажи с най-ревностно старание), които уж са много толерантни – интересно как и защо тогава се подиграват на някого за начина, по който изглежда. Нали уж не биваше!?

Сещам се за една крилата реплика за тишината в спалнята и безумията. Тук тя може да бъде перефразирана така: „Политическото безсилие ражда ФБ безумия!“

П.С. – Направих си труда да проследя от къде тръгват снимките със синята каска, слизането от самолета в САЩ и сега тази от Египет на вицепремиера Каракачанов. Първата от ФБ профила на ПР-ката на Борисов Севдалина Арнаудова, а другите от профила на премиера. И логиката сочи, че са снимани и качени от едно и също лице. Съвпадение? Едва ли!

Дарина Георгиева

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране