25.05.2020 | 18:47
Колко по-зле може да стане? (ВИДЕО)
Върховенството на закона в България е само пожелание

 

Когато влязохме в ЕС , ние гледахме нагоре – към държави, които са уредени, с действащи граждански общества, с върховенство на закона, с добър стандарт на живот.

И се надявахме, че с един подпис на Договора за присъединяване, държавата ни ще бъде променена. Да, промени се. Промени се обаче към по-лошо. Какво се случи? Вместо да се стремим да настигнем тези държави, които бяха за нас пример, ние започнахме да се сравняваме с тези, които са по-зле от нас.

Например днес чета едно изявление на Данаил Кирилов, който каза, че нямало нищо притеснително в доклада на ЕС, че не се спазва върховенството на закона в България и основният му мотив беше, че има и по-зле от нас.

Точно с това ли трябва да се оправдаваме и да се гордеем? Че колкото и и да сме зле, винаги има някой под нас? Някой, който още по-лошо живее от нас, който още повече не спазва законите….Където престъпността е още по-голяма, където свободата на словото е още по-зле, отколкото в България. Това ни утешава. 111 –то място по свобода на словото не е толкова зле, защото след нас има и други. Това, че сме най-бедни в Европа, веднага ни сочат за пример, че има и по-зле от нас. Е, вероятно в Африка, но все пак има.

Върховенството на закона в България е само пожелание. Няма как да има закон и върховенство на такъв, в държава, управлявана от мафията. Виждаме напоследък как глобите срещу неносенето на маски и спазването на заповедите, които са безумни, на министър Ананиев, задейства цялата държавна машина, която налага глоби и осъжда. В същото време пребити хора, ограбени, имотни и документни престъпления, всичко това се проточва с години и никога не стига до съд и в много от случаите престъпниците се измъкват безнаказано. Което е най-лошото – има много случаи, когато държавата, чрез органите си, нарушава законите. Колко са делата срещу България в Страсбург? Колко са делата за бавно правосъдие? За превишаване на правомощията на съд, полиция, прокуратура? Колко са делата за нарушени граждански права?

И ние се гордеем, че сме европейска държава? Гордеем се, че има по-зле от нас? Ако може да ни кажете кои са по-зле? Колко по-зле може да стане държава, в която 2 милиона души са напуснали последните десетилетия и населението е намаляло? Колко по-зле може да стане държава, където родените българчета намаляват ежедневно, в която се подменя населението? Колко по-зле може да стане една държава, в която гражданите смятат за основен враг държавата си?

Колко по-зле може да станем и дали това не зависи от нас?

Елена Гунчева

https://www.facebook.com/eli.gunchev/videos/3141854189212747/?lst=607253592%3A100001645917410%3A1590420359

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране