15.10.2021 | 11:20
Мангъров: Купуват се фалшиви сертификати, защото има натиск върху хората да се ваксинират на всяка цена
"Кунчев е с две ваксини, не сваля маската и е с ковид"

В момента се намираме на върха на новата вълна. Това каза за „Фокус“ инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

Водещ: Броят на заразените с КОВИД-19 достигна рекорди през последните дни. Днес заразените отново са над 3000. Нови противоепидемични мерки влизат в сила в София. На места няма легла, собственици на езикови и танцови школи недоволстват срещу новите мерки пред столичното РЗИ. Личните лекари настояват за пълен локдаун, но ще стигнем ли до такъв и трябва ли ни? За да коментира темата, сме поканили инфекционистът доц. Атанас Мангъров. Доц. Мангъров, да започнем първо от числата, как ще коментирате скока на заболелите през последната седмица? Днес 3327, преди дни бяхме достигнали почти 3500, това ли е началото на новата вълна?
Атанас Мангъров: Мисля, че това е върхът на новата вълна и ние в момента се намираме там. Като днешните случаи са със сто четиридесет и няколко по-малко от вчера. Т.е. нещата се задържат някъде на около между 3000 и 3500. Като засега не се сбъдват тези прогнози за 10 000 и повече случаи на ден. Т.е. става това, което се очаква.
Водещ: На какво се дължат тези бройки – на това, че хората не се ваксинират, на това, че не се пазят, масово в болниците казват, че хората, които постъпват, са неваксинирани?
Атанас Мангъров: Този вирус ще мине през цялото население, независимо дали е ваксинирано или не. Може би тези, които са ваксинирани, ще го изкарат по-леко. Може би. Но, за да се получи траен имунитет, всеки от нас трябва и ще изкара някои от вариантите на ковид. И той ще се случи рано или късно, виждате главният санитарен инспектор Ангел Кунчев с две ваксини, не сваля маската и е с ковид.
Водещ: Отново мерки обаче имаме днес в столицата. Министър Стойчо Кацаров обяви тази сутрин в телевизионния ефир, че утре може би ще бъдат представени и още. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен в ЕС. Нужни ли ни бяха според вас пак мерки?
Атанас Мангъров: Според мен не са нужни, защото с и без мерки, вирусът следва хода на своето разпространение и просто за момента не се наблюдава нищо екстремно, което да налага въвеждането на тези нови мерки, които само ще усложнят допълнително живота на хората.
Водещ: Вие запознат ли сте с този нов продукт за лечение на коронавирус? Министърът обяви само, че е моноклонално антитяло, цитирам, не знам дали точно така се казва. Чували ли сте за него?
Атанас Мангъров: Чувал съм, но все още това не са медикаменти, които могат да се използват масово. Това е в сферата на експеримента.
Водещ: Предстои явно да разберем какво точно е това лекарство. Личните лекари искат пълен локдаун. Ситуациите пред кабинетите им по техни думи цитирам е трагична и изнемогват. Какво е мнението ви?
Атанас Мангъров: Личните лекари, имам чувството, че някои от личните лекари, не всички, но една част от тях и особено тяхното ръководство, забравиха медицината и започнаха да искат неща, които са неосъществими. Работата на личните лекари е да си гледат болните. Ако те се страхуват, могат и трябва да се ваксинират, ако искат. Ако искат, могат да спазват всички предохранителни мерки, но те трябва да работят. И тяхна задача е да си организират работата по такъв начин, че да си я вършат добре. И всичките тези настоявания са напълно безпочвени и безсмислени.
Водещ: Справяме ли се с пандемията цялостно и знае ли какво прави Министерство в момента според вас?
Атанас Мангъров: Като цяло тази пандемия си следва своя ход и тя ще свърши тогава, когато вирусът не мине през най-малко 70% от населението. И това нещо рано или късно ще се случи. Колкото по-скоро ние се научим да живеем с този вирус, а ние упорито отказваме да се научим, толкова по-добре ще бъде за нас. Защото с всичките тези мерки, затваряния и всякакви такива неща, ние само удължаваме агонията.
Водещ: Да се надяваме, че по-рано ще свърши тази агония. Към друга новина, която ми попадна днес в медийното пространство. СЗО създава специален екип от 26 експерти да разследва произхода на коронавируса. Екипът ще разследва дали той се е прехвърлил от животно към човек на пазара в Ухан или е бил изпуснат при лабораторен експеримент. Близо 2 г. по-късно май пак светът започва да влиза в конспиративни теории. Има ли шанс вирусът да е изпуснат от лаборатория, предвид мутациите, вариантите и всичко останало?
Атанас Мангъров: Никой не може да каже, даже и СЗО. Могат да се правят всевъзможни хипотези. Лично аз мисля, че това е един естествен феномен, който се е получил както многократно досега се е случвало в историята на човечеството, само че никога досега човечеството не е реагирало по този абсурден и самоубийствен начин, по който това се случва сега.
Водещ: Да обърнем малко темата. Oт колеги, които имат деца, разбираме че малчуганите в детската градина боледуват, което е нормално предполагам за този сезон. Върлува ли грип в момента и в какво се изразява той и как да не го объркаме с ковид и да не се притесняват родителите?
Атанас Мангъров: Симптомите на ковид по нищо не се различават от симптомите на другите респираторни вирусни инфекции. И за това, което трябва да се каже и да дебело да се подчертае, че за децата ковид не е проблем. Няма нужда, когато някое дете се окаже положително за ковид, неговата майка да изпада в ужас и да отива към болницата. Просто при децата този вирус не е проблем, в огромната част от случаите.
Водещ: В момента започнаха да се поставят и пак ваксини против грип. Колко време трябва да се изчака между ваксината за грип и тази за ковид?
Атанас Мангъров: Няма нужда да се чака, те са съвместими. Всеки, който иска да си постави противогрипна ваксина е хубаво да го направи колкото може по-рано, преди настъпването на грипния сезон.
Водещ: Да засегнем и темата с фалшивите сертификати за ваксинация. Какво смятате за този проблем, като че ли много късно започна да се говори в България за това?
Атанас Мангъров: Аз мисля, че този проблем няма да бъде разрешен с тези полицейски методи, с които се опитват да го направят. Просто причината за купуването на тези фалшиви сертификати е натискът, който се оказва върху хората да се ваксинират на всяка цена, дори и с фалшиви аргументи, че ако се ваксинираш, пазиш другите. В случая с главния санитарен инспектор показва несъстоятелността на тези твърдения. Просто хората трябва да бъдат оставени, всеки който иска да се ваксинира, но да го направи, защото иска да се ваксинира, а не защото го карат. И не защото му казват, че ако той се ваксинира, щял да пази другите. Няма как да ги пази по този начин.
Водещ: Т.е. да разбираме, че ако спре натискът върху населението да се ваксинира, ще спре и въпросната търговия с фалшиви сертификати и пазарът на здраве, който се развива в момента?
Атанас Мангъров: Да, точно така.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране