01.12.2020 | 23:11
Манолова: Демонтирането на Борисов от властта изисква общи действия
Лидерът на ''Изправи се.БГ'' припомни, че правителството отпусна 2 млрд. в сектора ''води''

“Хората си искат общинските ВИК-та, такива има и добре работещи. И в Берковица, в Сапарева баня, в Кресна, в Троян, във Велинград. Защото те са по-близко до хората. Реално хората могат да осъществяват контрол, а и отговорността на местно ниво като че ли е по-голяма, отколкото в държавните ВИК, които са на територията на цяла една област. Решени са, включително на крайни стъпки, хората от тези малки населени общини, включително на протестни действия. Аз бях на срещи в повечето от тези общини и те са готови да блокират пътища, да блокират прохода “Петрохан“, но да не си дадат ВИК-тата. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ лидерът на “Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Бившият омбудсман следи изкъсо темата, свързана с опита на правителството да национализира ВИК сектора в страната.

“Даже бих казала, че има обратната тенденция – там, където подобни добре работещи ВИК са влезли във ВИК асоциациите на областно ниво, хората искат да се върнат обратно, да станат обратно общински. Имаше големи протести в началото на тази година – през януари и през февруари в Самоков. Хората си искат общинското ВИК в Самоков. Такива със сигурност ще има в Димитровград, където бяха извити, образно казано, ръцете на Общинския съвет доброволно да се съгласи ВИК-то, общинското ВИК в Димитровград да стане част от хасковската ВИК асоциация, в резултат на което цената се повишава от 1.80 лв. на 3.50 лв. При никакви гаранции, че ще получат по-добро качество или по-добра услуга. Така че ще има много сериозна съпротива от всяка една от тези общини, които са под угрозата за национализация на техните ВИК-та, и от местните власти, и особено от населението. Сформират се спонтанно инициативни комитети, събират се подписки, хората са готови да излязат да си защитават водата“, добави Манолова.

“Aз смятам, че този проект на закон за ВИК услугите е противоконституционен именно за това, защото изземва конституционно закрепени функции на местното самоуправление. Освен това той противоречи и на европейската харта за местното самоуправление, която казва, че не могат да се изземват функции от местните власти без тяхно съгласие и без съгласие на населението. На практика това си е национализация, защото управлението на активите на тези общински ВИК-та отива в държавата, в държавното областно ВИК, а както всички знаем вече има и национален, единен държавен ВИК холдинг, който национализира пък, прибра към себе си активите на тези регионални ВИК дружества. В България, ако забелязвате, през последните години процесът към централизация и одържавяване е тясно свързан с определени корупционни практики. Очевидно централизация на корупцията дава добри резултати за властта и освен ВИК холдинга се заговори за държавни бензиностанции, за огромен ресурс, който да отива в санирането, което също да се решава едва ли не на централно ниво. Всички знаем как се раздават обществените поръчки в строителството, най-големите от тях през една държавна фирма – “Автомагистрали“, която ги разпределя по-надолу на близките до властта фирми. Изобщо много е удобно да централизираш, да одържавяваш, защото по-лесно усвояваш ресурс и по-лесно крадеш“, коментира лидерът на “Изправи се.БГ“.

“Този холдинг вече централизира към себе си собствеността на по-големите ВИК дружества, държавни дружества. За съжаление, очакваната подкрепа, включително от европейския спасителен фонд, за момента е просто очакване. Тези пари, тези средства няма да се получат и скоро, предвид и блокирането на тези действия, включително и на парите за следващия програмен период, от Унгария и от Полша. Впечатленията, които има сред бизнеса и сред граждани са, че са планирали това, което могат да усвоят по начина, по който усвояват и националния ресурс. Т.е., разпределили са си предварително програмите, проектите, отново на приближени субекти, на приближени фирми, без да е ясно дали това ще даде най-много принадена стойност и ще реши реално проблеми на българските граждани“, заяви още Мая Манолова.

За евентуалната водна криза в Бургас и откровенията на министър Димитров, тя каза: “Проследих дебата в парламента, водевилната разправия между тримата министри. Впечатлението в публиката, освен огромната доза театралност, която имаше в този спектакъл, е, че в основата стоят точно корпоративни интереси, очевидно кой да прави въпросните проекти – включването на малките язовири, байпасите от малките язовири към водоснабдяването на Варна и на Бургас. Не че не трябва да се мисли за алтернативни източници, но това би следвало да стане на една експертна основа, публично, ясно представено пред хората, а не чрез “ритане по кокалчетата“ между трима министри в разправия кой да поеме изграждането на тези нови съоръжения, които да решат водната криза в Бургас и евентуално във Варна. Всъщност, така и не стана ясно каква е ефективността на тръбата, която свърза софийското ВИК с пернишкото, и в която бяха инвестирани в крайна сметка над 30 млн. лева. Нито се заговори за качеството на тези, които извършиха тези дейности.

Тук може би министърът на околната среда си дава сметка, че ревизия ще има, че тези проблеми няма как да бъдат скрити, че много скоро ще стане ясно, че освен за Бургас има проблем с водоснабдяването на пет големи български града. Същото е положението в Шумен и в Търговище, там са около 200 000 души, и в други съседни по-големи общини в този регион. Нивото на язовир “Тича“ също е критично. От “Изправи се.БГ“, тъй като имаме и сериозни партньори в Североизточна България, от началото на тази година сме били три пъти на самия язовир на едно и също място. То се вижда с просто око как нивото на язовира намалява. Тоест, ясно е, че и там ще има проблем с безводието“, разкри Манолова.

“Причините са комплексни. Като започнем от безобразното изсичане на горите, включително във вододайните зони, като включим изгребването на реките за баластра, като включим ВЕИ-тата, които естествено не са на случайни хора и които потребяват огромно количество вода за сметка на питейната вода в язовирите, като включим плащането на ниски цени или изобщо получаването на питейна вода за промишлени нужди за близки до властта фирми и промишлени предприятия. Като се събере всичко това в крайна сметка резултатът е застрашени от безводие пет големи български града, за което ще се търси отговорност. Ясно е, че няма как да избяга от своята отговорност министърът на околната среда. Може би това е неговото притеснение, може би преди предстоящите парламентарни избори той се опитва да извлече някакъв допълнителен имиджов ресурс за себе си и за партията, която представлява, но е много грозно и много безотговорно, че това се прави на гърба на гражданите и на едно основно право, което хората имат и според европейските конвенции, и според българската Конституция, правото да живеят в благоприятна околна среда и правото на питейна вода“, коментира още тя кризата с водите в България.

Лидерът на “Изправи се.БГ“ припомни, че правителството отпусна 2 млрд. в сектора “води“.

Манолова разкри, че в предприятие за управление и стопанисване на язовирите, в което държавата е наляла милиони от нашите пари, първите действия след създаването му са били закупуване на скъпи автомобили, за които са похарчени близо 1 млн. лева, назначаване на представители в регионални структури, купуване на техника и гласуване на високи заплати. Реални действия от това дружество обаче няма, по думите на бившия омбудсман.

“Миналата седмица бяхме в Северозападна България, където се оказа, че от тези пари се прави ремонт на една язовирна стена на един язовир за 5 млн. лева, като по оценки на експерти тази стена струва не повече от няколкостотин хиляди лева“, разкри още тя.

“И Ревизоро, и неговият екип, и кметът на Бургас би следвало да са наясно, че ревизия ще има, включително за това кой престъпно е бездействал и е наблюдавал как намалява нивото в тези структуроопределящи язовири, кои са били преференциалните предприятия, които са получавали питейна вода за промишлени нужди, и, разбира се, въпросът с ВЕЦ-овете, които също черпят огромен воден ресурс“, допълни Мая Манолова.

“Единственото, което се е променило от 2015 г., в резултат на т.нар. водна реформа, която ГЕРБ реализира, беше повишаването на цената на питейната вода, което в някои малки населени места на гравитачно водоснабдяване стигна до над 300%. На средна база става дума за увеличение на цената на водата с 60, 70% и сега, буквално миналата седмица, беше представен един доклад на КЕВР за състоянието на водния сектор, в който има прелюбопитни данни. Той е огромен този доклад, но там например се вижда, че срещу това повишаване на цената на водата, течовете, загубите на вода не са мръднали надолу. Напротив, с няколко процента са се повишили. Тоест, събират се едни пари, изливат се едни пари, но резултат от това нито в качеството на водата, нито за качеството на услугата, нито за загубите няма никакъв резултат от тези инвестиции“, каза още бившият омбудсман по “водната“ тема.

Според Мая Манолова Бойко Борисов няма да посмее да вкара законопроекта за ВИК в парламента преди изборите. “Представете си аналогична на такса сградна инсталация, каквато има в столицата и в градовете с топлофикация, да бъде въвeдена за водоснабдяването. И при това те въвеждат три такива такси – такса за достъп до питейна вода, такса за канализацията и такса за пречистване, като ти плащаш, дължиш тези такси, този компонент от крайната цена, независимо дали ползваш вода. Тоест, дори заключени имоти, в които хората са в чужбина, или просто не живеят там, ще плащат на въпросното ВИК, независимо от това, че не ползват вода“, поясни Мая Манолова.

“Всяка промяна в законодателството, предложена от ГЕРБ, имаше едно ясно измерение – повишаване на цената за гражданите“, категорична бе Манолова, а след това добави: “В някакъв момент желанието да събереш ресурс, да окрадеш, трябва да има някакви граници, някакви спирачки.“

“Много силно се надявам, че никоя следваща власт няма да си позволи да кара през просото, както тази. Всъщност, точно това е каузата – не просто да бъде сменен Борисов, не просто да бъдат сменени ГЕРБ, а да бъде сменен моделът, който управлява. Още повече, че според мен хората няма да го позволят. Следващият, който се опита да действа по същия начин, просто ще бъде изметен не за 11 години, колкото ние допуснахме Борисов да управлява, а за 11 дни. В момента, в който се опита да действа по същия начин – да обслужва приятелски кръгове, да изпълнява поръчки на задкулисието, да работи срещу интересите на гражданите, просто ще отнесе народния гняв много бързо и много ефективно“, смята лидерът на “Изправи се.БГ“.

“Спекулациите с датата на изборите – зад тях се вижда един опит на Борисов да използва здравната криза, за да реши партийно-политическата криза на ГЕРБ и на собствения си имидж чрез пускането на многобройни клакьори на властта, различни говорители, които започват да обясняват видите ли как е много добре да бъдат отложени изборите, май, или евентуално заради извънредно положение по-късно. Според мен залогът е голям, очевидно са поети ангажименти, изобщо управлението на държавата поне на мен ми прилича на отдаването на властта на концесия, и тъй като концесията си има краен срок и вече цената по концесията е платена, Борисов даже не може да съкрати този срок или да извърши действие, което би било добро за него или за неговата партия“, посочи Манолова.

“Според мен резултатът, залогът за демонтирането на Борисов от властта изисква общи действия на повече субекти, на всички, които реално искат да променят този модел. Дали подобно обединение може да се случи преди изборите, след изборите, това в крайна сметка е суверенно право на всеки един от субектите, които ще излязат на тези избори с ясна програма как да демонтират управлението на ГЕРБ и самия Борисов от властта. Но за мен, затова и моята ръка на председател на “Изправи се.БГ“ е протегната, липсата на обединение е тази, която държи Борисов. Той може да бъде демонтиран единствено чрез общите усилия на всички субекти, които искат демокрация, свобода на словото, съдебна реформа, които искат нормална държава“, категорична бе Мая Манолова.

Въпреки позицията на Слави Трифонов от вчера, че “Има такъв народ“ ще се яви самостоятелно на избори, тя отново повтори вярването си: “Аз продължавам да стоя на моята позиция, че обединените действия – преди или след изборите, по един или друг начин, са единственото средство пирамидата, която беше изградена от Борисов, да бъде демонтирана. Аз съм го показвала със своето поведение като омбудсман, след това и като кандидат за кмет на София, че не деля хората на леви, десни, партийни, безпартийни, че съм с протегната ръка, защото според мен само обединените действия могат да дадат резултат, какъвто хората на площадите го виждат. Най-малкото би следвало да се опитаме да имаме общи действия за пазенето на резултатите от изборите, защото видяхме, че дори и в София на последните избори кражбата на гласове, купуването, натискът, включването на целия подземен свят в изборите беше факт. Корпоративният вот, надписването на резултати в протоколите, това много трудно ще бъде по силите само на един партийно-политически субект или на един граждански субект, който ще се яви на следващите избори. Така че поне за това да си пазим заедно изборите, би следвало да има общи действия. Пък и ние сме в една посока така или иначе – демонтиране на това управление. Би следвало в една или друга форма да има някаква комуникация и насочването на общи действия.“

“Разговори за коалиция не са водени. Или поне на мен не ми е известно да са водени такива разговори“, уточни лидерът на “Изправи се.БГ“.

Според Манолова всички извънпарламентарни партии, които ще участват в изборите, трябва да декларират, че не биха влезли в коалиция след изборите с ГЕРБ, ДПС и останалите партии от статуквото.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране