24.09.2021 | 20:46
Манолова: Цените в магазините и три пъти по-високите сметки – това е наследството на Борисов
"Енергийният министър няма право да продължава да толерира безобразията на кадрите на Борисов"

“Три пъти повишаване цената на тока на енергийната борса е ясно, че не е само заради външни обективни фактори. Още повече, че през август такива фактори не съществуваха. Ръководството на енергийната борса съвсем благосклонно гледа на това, че на борсата се правят спекулации, че едни търговци печелят за сметка на българския бизнес, че пазарът се изкривява, че се трупат свръхпечалби и респективно свръхзагуби. Това не са някакви процеси, които се случват някъде. Ръководството на енергийната борса, което е добре платено и добре ситуирано в държавната администрация, абсолютно нехае. Даже бих казала нещо повече – съдейства”.

Това каза Мая Манолова, председател на “Изправи се.БГ”, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Припомняме, че по-рано днес Манолова поиска оставките на ръководството на КЕВР и незабавното освобождаване на ръководствата на държавните енергийни дружества и на енергийната борса от служебния министър на енергетиката.

“КЕВР – според европейски регламент и българския Закон за енергетиката, е единственият орган, който има задължение да наблюдава, да контролира, да разследва, да санкционира спекулации в енергетиката, да следи за прозрачността на сделките и да санкционира мръсните сделки в енергетиката. КЕВР не са се произнесли нито веднъж. Не са извършили никакво публично действие по отношение на енергийната борса”, допълни Манолова.

“Те могат да си подадат оставките и да работят в условията на оставка”, обясни тя.

“Аз искам тяхната оставка и според мен, ако имат срам и неудобство пред хората заради това, което се случва, ще ги дадат. Наистина ценово цунами ще връхлети върху хората буквално през следващите седмици. През студения отоплителен сезон всички сметки са нагоре – за ток, за вода, за парно, за природен газ. В същото време, токът на свободния пазар се увеличи драстично – два пъти. От сметките, които малкият бизнес носи в офиса на “Изправи се.БГ”, тъй като ние сме платформа на хората и на малките фирми, се вижда – те плащат три пъти повече, отколкото за същия период миналата година”, посочи Манолова.

Според нея заради драстичното увеличение на цената на тока ще затварят фирми, ще бъдат освобождавани работници и ще има фалити. “Тези, които продължават да работят, до такава степен ще се оскъпи тяхната продукция, че първо, няма да е конкурентна в Европа, а второ, това, което отива за българския пазар, ще е с 20-30-40% по-скъпо”, обясни тя.

“Няма случайни по високите етажи на енергийните дружества”, категорична е Мая Манолова. “Още в предния парламент се опитахме да направим акция срещу енергийната борса, но срещнахме канска съпротива от останалите парламентарни партии. На практика аз бях бламирана в желанието си Комисията по ревизия да отиде на енергийната борса”, допълни тя.

“Има омерта между политиците, особено от партиите от статуквото, по отношение назначенията в енергетиката. Това са едни държавни чиновници, които са много добре платени – 200 хиляди лева са техните годишни заплати. Никой от тях не е случайно там. Те са близки, приближени на предишни ръководства. Това всъщност са кадрите на Борисов. Цените в магазините в момента, инфлацията, три пъти по-високите сметки – това е наследството на Борисов, на неговото управление, на неговите министри, на Делян Добрев, на Теменужка Петкова. Това са техните назначения”, категорична беше Манолова.

Тя коментира и отказа на ТЕЦ “Марица-изток 2” да се включи с определени количества ток в свободния пазар през август: “ТЕЦ Марица-изток 2” не предлагаше ток, с което създаде изкуствена ликвидна криза, което покачи цените още повече. Това е държавно дружество, което е натрупало загуби назад във времето, което на практика е пред фалит. Вместо да се възползва от високите цени и да топи от загубата, която трупа, да излезе на печалба, “Марица-изток 2” просто не предлагаше ток, а работеше първо на 2, после на 4 от общо 8 блока”.

Манолова разкритикува и Български енергиен холдинг (БЕХ), чиято позиция е, че няма как да се месят в решенията на “Марица-изток 2”.

“Безобразията, спекулациите, кражбите и мръсните сделки, от които големите печелят огромни, свръхпечалби, а малкият бизнес умира – 3 пъти по-скъпа електрическа енергия, ти си просто фалирал… Те (б.р. ДАНС) закъсняха. Трябва да има и арести, за да се стреснат тези хора”, посочи тя.

Манолова опроверга твърденията, че провежда предизборна кампания с работата си по проблема с поскъпването на тока. “Далаверите в енергетиката са над изборите и над конкретната политическа конюнктура. Те стигнаха до там, че да застрашават и живота на бизнеса, и живота на обикновените български домакинства”, каза тя.

Манолова коментира още положението на “Топлофикация София” и разказа как фирма, свързана с Христо Ковачки, ощетила гражданите на София с общо 20 милиона лева заради договори, сключени от “Топлофикация София”.

“Ковачки много време беше на входа и на изхода на “Топлофикация” и беше свързан с продажбата на ток. Това няма как да стане без ГЕРБ и без Йорданка Фандъкова, кмет на София, принципал на “Топлофикация” и зам.-председател на ПП ГЕРБ, която управлява 12 години и държавата, и енергетиката. В някакъв момент ще се носи отговорност. Наглостта на тези хора и подигравката с гражданите минава всякакви граници”, категорична беше Манолова.

Тя подчерта, че предстои покачване и на цената на водата и обясни, че това създава у хората психоза, която обаче е обективна. “Хората получават психоза в момента, в който си купят стандартните продукти в края на седмицата и се оказва, че сметката им е с 20 или 30% по-висока. Това вече е проблем не само за социално уязвимите, а и за средната класа”, каза тя. “Това е наследството на Борисов, на неговото управление на първо място на енергетиката, защото цените вървят нагоре заради скъпия ток”, категорична беше Манолова.

Тя разкритикува остро столичния кмет Йорданка Фандъкова и посочи, че се чуди защо “кризата на доверието към нея не е стигнала размери, в които тя да бъде принудена да си подаде оставката. “Столицата е в безобразно състояние – и при трафика, и при транспорта, и “Топлофикация”, “Софийска вода”, чистотата. В центъра на София се строи завод за изгаряне на отпадъци – на три километра от “Московска”. Общинските дружества са във фактически фалит. Ако се направи една истинска ревизия на това как се управлява Столична община, ще излязат страховити неща. В същото време наглостта от страна на ръководството на Столична община е показателно”, смята Манолова.

“Реално от 1 октомври “Топлофикация” ще работи незаконно. Първо, ще работи незаконно, защото трови столичани с въздуха и второ, ще убива столичани и през сметките, които през есенно-зимния сезон просто ще растат нагоре”, каза още тя, позовавайки се на информация, получена в Комисията по ревизия.

Според Манолова е нужно държава да компенсира и гражданите, и бизнеса, както и болници и детски градини заради повишаването на цената на тока.

“Министърът на енергетиката (б.р. Андрей Живков) няма право да си затваря очите и да продължава да толерира безобразията на кадрите на Бойко Борисов по високите етажи на енергийните дружества. Това са хора, на които най-малкото, което може да им се случи, е уволнение”, категорична беше Мая Манолова в края на разговора.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране