30.11.2020 | 10:17
“Мата Хари”, или кога Борисов казва истината за чекмеджето

Бойко Борисов – жертва на любовта. “Шерше ла фам”. Западна Европа осъмна в неделя с романтичната история на българския премиер.

Досега той беше известен в цивилизования свят като Генерала, Топ полицая, Ловеца на наркотици, Разбивача на печатници за фалшиви пари, Най-верния приятел на Германия, Спасителя на Европа от бежанците, Авера на Ердоган, Брудер Бойко. Цялата тази героика се спихна в последното му интервю за един от най-сериозните вестници в Германия – “Франкфуртер алгемайне цайтунг” (FAZ).

Интервюиращият журналист подчертава, че никога не би си позволил да се занимава с личния живот на един политик, ако не бяха пачките по 500 евро и кюлчетата злато, гарнирани с пистолет, в нощното му шкафче в държавната резиденция. Те станаха обществено достояние, след като до медиите през юни и юли анонимно бяха изпратени аудиозаписи, снимки и видеоклип. От които нищо не последва.

Тази мафиотска картинка, която в България беше заметена под килима от прокуратурата

и от политическата класа, взе, че стигна до международния терен. И там, пред очите на онемялата публика, Борисов сглоби зрелищен сюжет, който надмина всичките му досегашни интерпретации по темата.

Обясненията му по скандалните снимки започнаха доста по-скромно. През юни той призна автентичността на само на един от кадрите – на който се вижда как спи. Всичко останало беше наречено “манипулации” по “учебника на КГБ”, който Борисов неведнъж е претендирал да познава отлично. През юни обаче обстоятелствата бяха други. Тогава недоволството набъбваше, краят на мандата беше още далеч. Затова тогава премиерът строи цялото ядро на партията си зад гърба си – толкова несигурен беше в “харизмата си”. И докато те стояха като виновни ученици, той започна да се оправдава като жертва на компромат.

Тогава обаче още не смееше да се разгръща по темата и скромно премълчаваше кой би могъл да стои зад предполагаемите манипулации. Все пак

обяви, че подозира някого от приближените си към миналата година

Всички, разбира се, си помислиха за низвергнатия Цветан Цветанов и журналистите директно попитаха за него ли става дума. Борисов не отговори еднозначно. Най-общо обясни, че спалнята му е на същия етаж, на който има и зала за срещи, и докато убеждаваше зрителите, че става дума за компромат, подхвърли, че в резиденцията му преди време се е събирала изпълнителна комисия на ГЕРБ – възможно било някой да е режисирал кадрите. Така публиката остана с впечатление, че някой по време на партийната сбирка може да е прескочил от едното помещение в другото.

Настойчивите въпроси на журналистка обаче пообъркаха Борисов. В един момент той обяви снимките за монтаж и дори направи изказване, че липсвало само “малко момче в спалнята”. Подобно противоречие се яви и за пистолета му. Той хем отрече да спи с оръжие до главата, хем призна за истинска снимката, на която се вижда, че спи. На нея обаче до главата му на нощното шкафче има пистолет. На въпрос как хем снимката е автентична, хем той не спи с оръжие, Борисов се затрудни да отговори и смени темата.

 

Любопитно е, че на същата паметна пресконференция президентът Румен Радев не беше на прицел. За него стана дума само, че си играел с дрон и го пускал да лети из резиденцията. “Радев ме следи с дрон”, каза със смях Борисов и всичко прозвуча като шега.

 

Сюжетът обаче се разви. В края на септември фокусът падна изцяло върху президента. Преди това ИТ специалисти разкриха, че във видеото за части от секундата се вижда женски силует – с черна рокля, с дълга коса. Тогава Борисов разказа друга история: снимките от спалнята били направени от

 

“една прекрасна госпожа”, изпратена от хора от близкото обкръжение на президента,

 

за да “нащрака всичките тези работи” в отсъствие на министър-председателя. И макар кадрите да са истински, заснетите пачки от банкноти по 500 евро и златни кюлчета били манипулация, защото нямало логика да не са в касата, която се намира до вратата на спалнята.

 

Така бившите от ГЕРБ бяха оневинени, а обвиненията паднаха върху най-близкото обкръжение на Румен Радев, каквото и да значи това. “Аз съм изяснил как коварно неговите хора, най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин, с една много прекрасна госпожа, дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин. Шапка им свалям. Години наред са се готвели за това. Като ченгеджийска операция я направиха фантастично.

 

Тактиката му сработи. Докато всички се чудеха кое е това близко обкръжение, придворна на Борисов медия услужливо подхвърли името на жената на единия от братята Бобокови, които тъкмо бяха паднали на мушката на главния прокурор Иван Гешев и той триумфално обикаляше страната, за да изравя заровени отпадъци, и уж случайно попадаше на етикетчета “Монбат” сред тях. Никой нищо не отрече, нито стана известно да текат разпити или други следствени действия.

 

Сюжетът доби нови измерения с интервюто пред FAZ. Какво ново добави Борисов? Че има богат любовен живот, както и че НСО драстично е нарушило правилата за сигурността на премиера.

 

“Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала

 

и контролирала чантата й”, казва Борисов.

 

Интересно дали НСО ще потвърди думите му. Много е важно и главният прокурор да излезе от нелегалност и да даде информация издирени ли бяха въпросните дами и бяха ли разпитани. Защото с изказването си Борисов повдигна съмнения за един куп жени. И докато се тревожим за сигурността на премиера, да не забравяме и тяхната.

 

Интервюто трябва да е било много изнервящо, та се е наложило премиерът да разиграва случката театрално.

 

На въпрос “Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?” следва отговор: “(Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета му). Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: “Идваш ли? Чакам те”. Аз й казвам: “Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути”. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари.”

 

Ключовото в този етюд е, че

 

Борисов изобщо не отрича автентичността на снимките

 

Той единствено търси начин да ни убеди, че става дума за реквизит. Въпросът е, че снимките не са от един и същ ден – доказват го както метаданните им, така и различните чаршафи и различните номера на банкнотите.

 

Разказът му може да има буквален прочит – че Борисов се съмнява, че по време на конкретно свое интервю е бил измамен от конкретна своя гостенка, която е снимала на спокойствие в спалнята му пачки и кюлчета злато, които е внесла в чантата си. Тогава обаче фактите не се връзват. Защото дори твърдението му да е вярно, пак обяснението не се връзва с останалите снимки, които са от други дати, както и с видеозаписа.

 

Освен ако Борисов не подозира, че обектът на любовта му през 2017 г. е влизала многократно с пълна чанта с пачки и кюлчета и всеки път е успявала да го издебне, когато е “на интервю”. Още по-интересно в една такава версия е как току-що започналият мандата си президент е успял да вкара скоростно своя агентка в спалнята на премиера. Тук, разбира се, се усеща силното влияние на шпионски филми за агент 007 и Емил Боев – там сюжетите са съшити точно така с бели конци.

 

Знаково е обаче сравнението именно с Мата Хари – с оглед биографията на героинята, нейната професия и агентурна дейност. И независимо че теренът на морала е винаги страшно хлъзгав, трудно е да се сетим за политици, които доброволно са си признавали, че си общуват с платени агентки, пък били те и много красиви.

 

Прави впечатление, че когато опрат до обяснения за пачки, в ГЕРБ много обичат любовните оправдания. Точно до такъв сюжет прибягна и близката сътрудничка на премиера Севделина Арнаудова – тя се обяви за Шехерезада, когато беше притисната от Васил Божков с въпроса какво е търсила всеки месец в офиса му. Тя веднага излезе с романтична версия – “Али Баба” Божков я пожелал, а тя го отблъснала (и така всеки месец). Прокуратурата замете и това под килима. Борисов обаче охотно подкрепи тази история, защото хитро съобрази, че личните отношения могат да послужат за чудесен параван. А и защото българският народ се трогва, щом стане дума за любов.

 

В желанието си да се оправдае пред FAZ

 

Борисов разказва историята още веднъж и отново прави вариация:

 

“Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя, и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И след това има един видеозапис, който разкрива извършителите. Можете да видите как някой минава през къщата ми. Показана е банята, гардеробното помещение и накрая спалнята ми. Там има няколко шкафа, но човекът, който е правил видеото, целенасочено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета.”

 

Разликите са видими – едната красива госпожа вече е в множествено число. Появяват се и “извършители”. Версията вече е за множество прониквания в спалнята му. Основният аргумент на Борисов, че всичко е нагласено, е, че на видеозаписа камерата директно се насочва към нощното му шкафче, вместо, да речем, към скрина. Но и тук може да бъде оборен – ако в чекмеджето редовно се пъхат пачки с пари и злато и това е известно на снимащата, няма причина тя да не се насочи директно натам.

 

Кулминацията е в отговора на въпроса “Посрещате ли още жени с непроверени дамски чанти?”:

 

“Сега дори не искам да виждам жени. Виждате ли, аз съм успешен политик, но личният ми живот е провал. Работя по 20 часа на ден, цялото ми време е посветено на работата, докато враговете ми се опитват да ми пришият скандали. Какво ли не е имало. Твърдят, че притежавам къща в Барселона, имот в Лос Анджелис или гръцки остров, където дори уж трябва да съм убил манекенка. Когато хората погледнат отблизо, никога не остава нищо от тези обвинения. В допълнение трябва да знаете, че в България отдавна съществува черен пазар за компромати.”

 

Отговор като по “учебник на КГБ”

 

Разбира се, въпросите, които това интервю поражда, са много и те трябваше отдавна да са зададени на Борисов и на охраната му от прокурор. Въпросните посетителки на премиера също отдавна трябваше да са поканени на разпит и казусът да се е поизяснил.

 

Има и още въпроси, на които премиерът не е отговорил. Например, ако си свикнал да си пълниш чекмеджето с пачки и злато, защо ти е да ползваш сейфа, нали и бездруго обитаваш най-охраняваната спалня в държавата?

 

Ако НСО е нарушило протокола за охрана, как се е случило това и кой ще понесе отговорността?

 

Ако има заговор срещу премиера и пробив на сигурността му, колко месеца й трябват на прокуратурата, за да разкрие престъплението?

 

Проверена ли е версията, че красивата дама е носила пари на премиера? Чии са те? За какво? Направен ли е оглед на премиерската спалня?

 

Ако всичко това е свършено, има две възможности – красивата дама да е оневинена или да е обвинена. Кое от двете?

 

Така че Борисов да подкарва джипа си направо към спецпрокуратурата. Там има да им разказва с дни за приключенията си с Шехерезада и с Мата Хари.

Светла Георгиева/”Дневник”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране