05.05.2021 | 22:52
Мегаскандал в НС: Бизнесмен разказа за натиск, кюлчета и Мата Хари (ВИДЕО)
ГЕРБ нахлу на заседанието на комисията по ревизията и прекъсна скандалните разкрития

Бизнесменът Светослав Илчовски, един от най-крупните земеделци у нас, твърди, че разполага със запис, който показва кой е направил снимките – по неговите думи – известна плеймейтка. Той твърди, че кюлчетата са истински и са подаръци за рожден ден на Борисов. Мъжът говори и кой е направил подаръците – двама крупни бизнесмени. Това стана ясно по време на заседание на временната комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов.

Илчовски се представи като крупен собственик на земя – притежаващ 150 000 декара земя, 100 000 от тях – лична собственост. Той започнал да купува земя преди 17-18 години, като твърди, че никога не е участвал в проекти с еврофондове, за да не става зависим. Проблемите му почнали 2012 г., след като от държавно дружество му поискали „почерпка“ от по 10 000 лв. за напояване в рамките на проект за поливно земеделие. Бизнесменът тръгнал да търси контакт в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг и оттам го свързали с друг крупен бизнесмен, приближен до властта, от Стара Загора. Двамата се разбрали, като цената на спокойствието била бизнесменът да осигурява евтино зърно на човека от Стара Загора. „По 700-800 хил. лв. на година се получаваха, но аз изкарвам по 10 млн., давах ги тези пари за спокойствие“, обясни Илчовски. От думите му се разбра, че покрай тези подаръци той е бил допуснат в близкия кръг до властта, където се правел на „балък“, пише Сега.

Исканията към него с времето обаче ставали все по-нагли. Имало е натиск за закопаване на трупове на норки в негови земи, както и покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които възнамеряват да се листват на борсата. Разривът в отношенията настъпил окончателно през септември 2020 г. Тогава му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. лв. годишно. „Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава“, разказа бизнесменът. По това време получил предупреждение по телефона от министър да спре да купува земеделска земя, защото щели да го дадат на „нашите прокурори“.

Най-скандалната част от разказа на бизнесмена обаче бе за съдържанието на два записа и участието му в три сбирки, на които е присъствал Борисов – през 2013, 2018 и 2019 г, пишат още от СЕГА.БГ.

„На такава среща се събират се и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат… Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени – в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари“, разказа бизнесменът. Той обяви, че не разполага с този запис и само го е гледал. Имал обаче друг запис. „Клипът е за едно момиченце, което всеки го търси в България. Известна плеймейтка, тя си работи момиче на повикване. Почерпили са ги да обслужи премиера и тя е направила снимките“, твърди пред комисията бизнесменът. Самите кюлчета пък били подарък за рожден ден на Борисов.

Бизнесменът представи на комисията и документи, но не стана ясно какви.

Изслушването беше прекъснато от поява на депутатите на ГЕРБ в комисията, които обвиниха Мая Манолова, че позволява оклеветяване на хора. От ГЕРБ твърдят, че не са били уведомени за провеждането на комисията. Мая Манолова и други депутати твърдят обратното. Тома Биков, Десислава Атанасова и Петя Аврамова от ГЕРБ директно заявиха, че бизнесменът ще бъде затрупан от съдебни дела. Мануил Манев от ГЕРБ държа близо едночасов монолог на тема процедура, чиято цел очевидно беше да саботира изслушването. И тя успя – след като стана ясно, че депутатите от ГЕРБ няма да бъдат надприказвани, особено като говорят едновременно, комисията се отложи за петък. Илчовски обеща отново да се яви и да продължи с разкритията.

Цялото заседание може да бъде видяно във Фейсбук страницата на депутата от “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране