01.05.2020 | 10:20
Много скоро отпада носенето на маски на открито, пускат ни в планините
Обсъжда се какъв да бъде ритъмът на отпускане на мерките, каза Мутафчийски

Отпадане на изискването за ходене с маски на открито, достъп до планините и допускане на повече хора до парковете. Това е част от следващото смекчаване на мерките срещу коронавируса, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Вероятно отпадането на забраните ще бъде обявено в следващите дни, но от правителсвото. От думите на Мутафчийски стана ясно, че щабът е дал положително мнение за либерализиране на мерките.

Професор Тодор Кантарджиев обясни, че са чакали две неща: „Да се стопли времето, да почне слънцето да трепе вируса навън, второто – повишават се знанията за вируса„.

Щабът се е обединил около мнението, че в затворени пространства носенето на маски трябва да остане задължително. Те ще се изискват например при пазаруване, в градския транспорт и при близък контакт с други хора. При ходене по улицата обаче няма да са задължителни.

„Сериозно обмисляме махане на маските на открито, но те ще останат задължителни в градския транспорт, аптеките и др.“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Мутафчийски заяви, че ще бъде разширен контингентът на хората, които могат да се движат през парковете. Ще бъдат разхлабени и мерките за туризъм в планините.

„Обсъжда се какъв да бъде ритъмът на отпускане на мерките. В следващите дни ще бъдат направени съответните съобщения. Правителството ще обяви как ще се отпускат мерките, ние даваме нашето становище. За съжаление, не може да се предвиди в пълен обем какъв ще бъде резултатът“, каза още началникът на Оперативния щаб.

“Тъй като епидемията започва да придобива ендемичен характер – тоест отделни огнища – затова минаваме към съвсем друга стратегия. Трябва да се изследва в болниците медицински персонал, който има прояви на някаква инфекция на горните дихателни пътища, за да се изолира само едно отделение, а не цялата болница. Да се търсят случаи в работещи колективи. В момента са акцент старческите домове и домовете за специални грижи”, обясни още проф. Кантарджиев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране