25.02.2021 | 12:56
Мутафчийски предупреди: Столичните болници вече се препълват
Началникът на НОЩ предпочете да не коментира хаоса с ваксинирането и спирането на „зелените коридори“ заради липса на ваксини

Началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски предупреди, че плавното покачване на заболеваемостта у нас продължава и през изминалата седмица. И на база 7 дни ръстът на заболели и хоспитализирани е сериозен. Каза още, че големите столични болници са на път за запълнят капацитета си в ковид отделенията. Във ВМА, „Пирогов“ и Окръжна болница местата свършват, каза Мутафчийски.

И добави, че ако гледаме числата на 14-дневна база, ръстът на заболелите не е голям, но данните за последните 7 дни показват заболеваемост 216 на 100 000 души. Което означава по-сериозни темпове на разпространение, пише “Дума”.

Той предпочете да не коментира хаоса с ваксинирането и спирането на „зелените коридори“ заради липса на ваксини. Не каза нищо и по отношение на обещаното отваряне на заведенията от 1 март, въпреки предупрежденията на експертите, че предстои пикът на третата вълна.

В същото време здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че заведенията се отварят, защото заболеваемостта е около 200 на 100 000 души и ако се вдигне рязко, мерките ще се върнат.

Заетостта на леглата за неусложнени случаи на коронавирус на национално ниво е 47%, а на интензивните – 51%, цитира данните Костадин Ангелов.

Със заболяемост от 156 на 100 000 България се нарежда на 22-ро място в ЕС и европейското икономическо пространство и на пето място на Балканския полуостров, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Продължава тенденцията за преливане на областите в България от жълта, през оранжева, към червена зона, като тези, които попадат в червената зона, вече са 19 области, 7 са в оранжева и само 2: Видин и Търговище, са с най-ниска заболяемост в жълта зона. Традиционно продължава да е най-висока заболяемостта в Кюстендил. Тя е 446 на 100 000. Най-ниска е в Търговище – 25 на 100 000. Има известно преливане на по-висока заболяемост и в нови области като Перник, София-област, Враца и Плевен.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране