29.05.2023 | 16:39
Над 2000 големи сърца подкрепиха уникалното събитие Run2gether България 2023 (ВИДЕО и СНИМКИ)
Стотици хора с увреждания се включиха в бягането с кауза

На 27 май, събота, се проведе шестото поред бягане с кауза „Run2gether България“. Събитието бе посетено от над две хиляди души, а тази година имаше и рекорден брой хора с различни възможности – над 300 души. Въпреки прогнозите за дъжд, времето беше подходящо за бягането по петкилометровото трасе, чийто старт бе пред НДК. Събитието показа за пореден път, че приобщаването е взаимен процес, в който е нужно да участват активно и самите хора с увреждания.

„Run2gether“ събра хора от цялата страна, а имаше и гости от САЩ, Бразилия, Израел, Украйна и други държави, които се включиха наравно с останалите.

Каузата на събитието бе в подкрепа на центъра „Jamba – Хъб на възможностите“, където младежи с увреждания да се обучават на различни умения и компетентности и по този начин да бъдат по-равностойни на пазара на труда. Центърът бе създаден чрез средствата от първите бягания и отвори врати през октомври 2021 година. Оттогава там се провеждат различни обучения за хора с увреждания, част от които и в партньорство със Столична община.

https://www.facebook.com/run2getherbulgaria/videos/983957299443752

Водещи на събитието бяха Георги Ненов, автор и водещ на подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“ и спортния журналист Валери Генов, като и двамата бяха сред посланиците в кампанията.

Сред хората, които поднесоха своите приветствия към участниците, бяха Йоана Колева – председател на фондация „Сошъл Фючър”, организатор на събитието. “Тази година имамхе рекорден брой записани – над 2200 участници, около 2000 от тях стартираха, което показва, че хората ставаме все по-толерантни и емпатични. Страхотно е, че тази година имаме повече родители, учители и треньори, които организират своите деца, учениците и клубни отбори. Искам да ги поздравя, така се изграждат стойностни хора. Промяната на нагласи и възпитаването на толерантност и емпатия започва от децата и то от днес, утре може да е късно!”, каза от сцената Йоана Колева.

Приветствия отправиха и Димитър Божилов – кмет на район „Триадица“ на Столична община, Анатоли Илиев – зам.председател на фондация „София – Европейска столица на спорта“, в качеството си на съорганизатор, Приветствие имаше и от страна на лейтенант – командир Дейвид Нокс – ръководител на службата за сътрудничество в областта на отбраната към Посолството на Съединените щати в София, което бе генерален партньор на бягането. Поздравления и пожелания за успешно бягане поднесе и Мая Иванова, мениджър корпоративни партньорства и социална отговорност в „ХБК“.

В събитието и в цялата предхождаща го кампания участваха и много посланици, които са изявени хора от изкуството, спорта, шоубизнеса и медиите. Сред тях бяха Биляна Йотовска, Ивайло Захариев, Сами Хоссни, Златка Димитрова, Яна Маринова, Краси Георгиев, Емил Милков, Виктория и Гого от „Игри на волята“, Илия Илиев, Георги Малчев, Боримир Петков, Даниела Садикова, Слав Петков, отбора по баскетбол на колички „София – Балкан“, Роксана Кирилова, Антоан Божилов, Галина Николова, Валери Грозев, Борис и Алекс, eнтусиастите от „Тичане му е майката“, “ПараКидс” “FAPA”, НСК „ОЛИМП“, Таня Димитрова, Славина Лозанова, Надя Мирчева, Антон Божилов и Наум Шопов, който също дойде да поздрави участниците и организаторите на финала.

Двама от посланиците, Яна Маринова и Боримир Петков, бягаха в общ отбор с бегача на количка Крис Григоров, заедно с Валентин Митев, абитуриент от Американския колеж в София и бегачи от Бразилия и Израел

След традиционната загрявка, която направиха Биляна Йотовска и Сами Хоссни, старта на бягането бе даден от Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет. Той изрази радостта си да е част от събитието и пожела успех на всички.

В бягането имаше и още гости. Момчетата от баскетболния отбор на колички „София Балкан“ направиха демонстрация на играта, канейки и други да участват в нея.

Хората с увреждания бяха рекорден брой, надхвърляйки 300 души. Всеки от тях имаше до себе си придружители- бегачи, с които да изминат планирания маршрут.
В края на бягането се проведе и традиционната томбола с награди, осигурени от партньори и приятели. В тегленето се включиха Биляна Йотовска и Златка Димитрова, а много от участниците си тръгнаха с награди, които ще им носят спомен от това събитие.

За Йоана Колева, като организатор имаше специална изненада, поднесена и нарисувана от Фанка Борисова. Тя е от Дома за умствено изостанали в град Баня. Фанка бе направила ръчно рисувано сърце с логото на „Run2gether“ и „Jamba“.

 

https://www.facebook.com/run2getherbulgaria/posts/pfbid02LcFhhxEDHN2pz6HEKD6CC6J4ry4sgLyFgFVSE6y41XzDWxR6zaQcnBmjEoY5K14vl

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране