10.01.2020 | 19:47
Нено Димов остава в ареста за 72 часа, ще има и други задържани
Бившият министър на околната среда е с обвинение в умишлена безстопанственост

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е с обвинение в умишлена безстопанственост. Прокуратурата иска удължаване на задържането му до 72 часа. Прокуратурата е събрала 48 тома доказателства, пише NOVA. По-рано днес той подаде оставка, която премиерът Борисов прие.

От вчера Нено Димов е задържан, след като прокуратурата и ДАНС направиха обиски в Министерството и в неговия дом. Разследването срещу него е заради водната криза в Перник.

По-рано днес прокуратурата даде пресконференция, на която оповести данни от разследването си във ВиК – Перник и Екоминистерството.

Над 7 млн. кубични метра вода, изразходвани неправомерно. Щети за повече от 11 милиона лева. Така накратко може да се опише ситуацията, която са заварили разследващите. И въпреки, че ВиК – Перник многократно е подавала сигнали до Екоминистерството, че водата в язовир „Студена” намалява и трябва да бъдат взети спешни мерки, така, че жителите на града да не останат без питейна вода, това не се е случило.

Нено Димов, като принципал на язовори „Студена”, е продължавал да разписва едни и същи разрешителни за ползване на промишлени води основно към две предприятия. Едното е „Стомана Индъстрийт”, на територията на което се намират от 16 дружества. Другото предприятие, което е използвало същите количества вода, е „Топлофикация” – Перник. Прокуратурата повдигна обвинение на Нено Димов за безстопанственост.

Във вчерашния ден пристъпихме към реализация на досъдебно производство, касаещо водната кризата в Перник. Бяха извършени много процесуално-следствени действия за установяване на виновните лица за нея”. Това заяви на брифинга административният ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров.

„В хода на разследванеото е установено, че водният ресурс на язовир „Студена” значително е намалял до „мъртъв обем” на язовира, при който не може да бъде осъществявано водоподаването за питейна и промишлена дейност ”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Язовир „Студена” е държавна собственост и се управлява от МОСВ. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало Общината, както и министерството. Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал графиците и е разрешавал водоподаването. Той не е положил грижи за стопанисването на водния режим на “Студена”, въпреки наличието на налични доклади от институции”, каза още тя.

„Установено е, че министърът, в разрез със закона за водите, е разрешавал ползването на водните ресурси на определени дружества. Според прокуратурата той е нарушил служебните си задължения. Той е издавал разрешителни за промишлени използвания на водните ресурси на язовир „Студена”. По този начин министърът е довел до значителни щети, което пък е довело до намаляване на питейната вода за жителите на град Перник”, посочи Сийка Милева.

„Наказателното производство е образувано преди месец. Предмет на проверка са и всички действия по ремонта на язовирната стена на язовир „Студена”. Изследва се цялата деятелност на всички длъжностни лица от ВиК дружеството. 50% от него се държат от лица от МРРБ. На този етап от събраните доказателства считаме, че има престъпно деяние – умишлена безстопанственост. Наказанието е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Министърът на околната среда и водите умишлено е разрешавал тази дейност”, категоричен бе наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Законът за водите категорично сочи, че на първо място се осигурява вода за питейно-битови нужди, напомниха от държавното обвинение. И макар че 16-те дружества на територията на „Стомана индъстри” са си плащали таксата за промишлена вода, такава не е следвало да им бъде подавана. Данни за кражба на вода няма.

„На този етап събраните доказателства не са категорични и не може да се направи извод дали е извършено престъпление. Към днешна дата в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за извършеното престъпление – умишлена безстопанственост. Министърът, за посочения период от време, е продължавал да подава едни и същи количества към дружествата”, заяви още той.

„Министърът, за посочения период от време, е продължавал да подава едни и същи количества към дружествата. Той има правомощие и задължение да измени графика и дори да прекрати разрешителните за водоползване при нужда. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако министърът беше изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал този обем, към момента язовирът щеше да има над 7 млн. кубика вода и нямаше да се стигне до воден режим в града”, каза още Кънев.

„На този етап доказателства са достатъчни, за да се направи основно предположение за обвинението, което посочих. Постановил съм 72 часа арест за лицето Нено Димов. Налице е опасност да извърши друго престъпление или да повлияе на разследването и събирането на данни”, посочи наблюдаващият прокурор.

Той допълни, че към утрешна дата ще направи решение за постоянно задържане под стража за лицето Нено Димов.

„Когато това деяние е осъществяване в продължителен период от време – над 20 месеца, категорично става въпрос за умишлена безстопанственост. Говорим за изключителен дълъг период от време, което е довело до значителни щети. Именно за това е безстопанственост, защото министърът не е правил нищо в дълъг период от време, въпреки, че неколкократно е бил уведомяван за щетите”, каза още Ангел Кънев.

„Ще има и други задържани, ако има събрани доказателства за вината им. Разследването продължава”, заяви Сийка Милева.

„Тъй като подаването на питейна вода е дейност, която е от национална сигурност, с мои заповеди са разпоредени проверки на всички ВиК дружества в страната. Това не са акции, това са проверки. Ако бъдат открити нарушения и данни за престъпления ще докладваме на съответните прокуратури”, заяви на брифинга главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Това е ситуацията. Ако има нови акции и операции ще ви уведомим. Да не всяваме паника, това е доста тежък проблем. Ще направим всичко възможно да се стигне докрай и да предотвратим такива ситуации в страната”, каза още той.

„Ако си спомняте още на 26-ти в Перник ви казаха, че ще направим всичко възможно поне да стигнем до виновниците за водната криза в Перник. Тогава не беше момента да кажем какво знаем. Това не е краят, това е началото. Нашата работа продължава. Проверките продължават не само в Перник. Ще направим всичко възможно да стигнем до всички виновни. Правим всичко възможно да предотвратим подобно нещо в други области в страната”, категоричен бе Иванов.

„Прави се „пътна карта” на боклука в България. Ако бъде открито нарушение или бъдат събрани данни за престъпление, ще бъде докладвано на окръжния прокурор, както и на главния прокурор”, заяви още Ивайло Иванов.

Според адвокатката на Нено Димов – Ина Лулчева, няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, да има опасност да се укрие или да извърши престъпление. Тя смята, че искането за задържането му е изненадващо.

Ако бъдат открити доказателства за други чиновници, които не са изпълнявали задължения си, ще бъдат повдигнати още обвинения, категорични са от прокуратурата. Днес през целия ден текоха разпити в Националната следствена служба. Вчера главният прокурор Иван Гешев каза, че за два дена ще бъдат разпитани над 30 души.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране