15.12.2019 | 23:58
Нено Димов се изцепи: Софиянци са по-чувствителни към въздуха, защото живеят по-добре
Общините подлежат на санкции

„Ако в 3-годишен срок общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на въздуха, те подлежат на санкции”. Това заяви в ефира на „Неделята на NOVA” министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той отбеляза, че в София има константно подобряване на качеството на въздуха през последните седем години. Димов подчерта, че жителите на столицата са много по-чувствителни на тази тема, защото живеят по-добре.

Според министъра местните власти трябва „сами да организират начина, по който да контролират с какво се отопляват домакинствата”. Коментарът му бе по повод предложението за инкриминиране на горенето на отпадъци.

Нено Димов коментира и новината за заловения боклук от Италия, за който се предполага, че е бил предназначен за изгаряне у нас.

„В МОСВ няма постъпило искане, нито издадено разрешение за внасяне на боклук от Италия”, заяви министърът. И подчерта, че България е една от страните, които горят най-малко горива, получени от отпадъци и единствената, въвела ограничение за внос.

„Ние нямаме правомощия да налагаме воден режим. ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това трябва да знаят общинските власти”. Това каза министър Димов по темата с безводието в Перник. Той отбеляза, че „Студена” е единственият язовир, при който „екологичният отток се пуска след осигуряването на вода за питейно-битови нужди”.

Димов е категоричен, че не се притеснява от започналото разследване на Спецпрокуратурата по казуса. Казва още, че е готов да поеме отговорност, ако такава му бъде потърсена.

Изтичането на нефтопродукти от ВЕЦ „Въча 1“, което замърси река Въча, вероятно е следствие от съвсем наскоро приключил ремонт, каза още Димов пред NOVA. И допълни, че централата няма да работи, докато не бъдат отстранени повредите.

На въпрос за стабилността на правителството министърът заяви, че най-ясно за това говори безапелационното приемане на бюджета за следващата година.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране