11.01.2020 | 15:30
Нено Димов в съда: Изпълнявал съм съвестно задълженията си
Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев поиска министърът в оставка да бъде оставен в ареста

Изпълнявал съм съвестно задълженията си, беше лаконичното изявление на министъра в оставка Нено Димов пред Специализирания съд. Делото за определяне на мярката му за неотклонение започна около 13 часа. Димов бе задържан в четвъртък.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев поиска министърът в оставка да бъде оставен в ареста. Той съобщи още, че в момента данъчни извършват проверка на Димов, както и антикорупционната комисия. Министърът в оставка е обвинен в умишлена безстопанственост за водната криза в Перник.

Според прокуратурата въпреки, че всеки месец той е бил уведомяван, че водите на яз. “Студена” намаляват, е издавал разрешителни за ползване на около 280 хил. кубични метра вода от “Стомана Индъстри” и 80 хил. кубични метра за “Топлофикация” Перник. Това довело до намаляване на нивото на водата в язовира със 7 млн. кубични метра. Капацитетът на язовира е 22 млн. кубични метра вода. Димов е бил длъжен в определени периоди въобще да не издава разрешителни. Той е трябвало още през 2018 г, да измени графиците, още повече, че “Стомана Индъстри е имала и други възможности да се снабдява с вода, посочи прокурор Кънев. Той добави, че основно задължение на Димов е да познава закона, още повече, че 7 години е заемал различни длъжности в МОСВ и е добре запознат с правомощията на министъра. В пледоарията си наблюдаващият прокурор заяви, че през септември и октомври 2019 г. от ВиК са го уведомили, че нивото пада и тогава издал разрешителни и едва през ноември количеството вода, дадени за двете дружества е било намалено, а е преустановено, едва ден след въвеждането на водния режим. Според прокурор Кънев, Нено Димов, макар и да е министър в оставка, е възможно да извърши друго престъпление, тъй като има достъп до информационни носители и служители на министерството.

“Това е поредният опит да се хвърли вината върху едно лице, посочи адвокатката на Нено Димов Ина Лулчева. В пледоарията си тя обясни, че 60% от материалите по делото са от разследването на окръжната прокуратура в Перник за престъпления, извършени от областната управа и ВиК. Другите 30% от делото засягали ремонта на язовирната стена на “Студена”. Тя посочи, че кризата за язовира се поделя между ВиК, МРРБ, областната управа и МОСВ. Графиците не са единствената причина за водния режим.

“Няма нито едно доказателство, нито едно писмо преди ноември, изпратено до министъра, че нивото на водата на язовира намалява”, каза Лулчева. Тя поиска прокуратурата да посочи 1 документ на ВиК, с който Димов да не се е съобразил. Според нея в нито една от заявките на ВиК за водоподаване преди края на октомври не се е посочвал проблем. По думите на Лулчева, хората, които са се занимавали с водите в министерството, са зам.-министър Красимир Живков и началникът на отдел Мая Дряновска. Имало е конкретен зам.-министър, който е отговарял за дейностите за водите. Цялата кореспонденция между ВиК Перник и министерството е била движена от Красимир Живков, изтъкна Лулчева. Чиста спекулация е, че Нено Димов лично е бил уведомяван и лично е взимал решения. Той може да носи политическа, но не и наказателна отговорност, каза още адвокатката му. Тя пожела прокуратурата да проучи кой в министерството се е занимавал с дейностите по водите.

На тези й думи прокурор Кънев репликира, че липсва какъвто и да е документ Нено Димов да е упълномощил Красимир Живков. Очаква се съдът да се произнесе в 15:30 часа.
Текст и снимка: “24 часа”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране