08.08.2020 | 11:36
Николай Стайков и млад мъж са били задържани тази нощ, закопчали ги без нищо да им кажат
След половин час с белезници на паркинга и без снемане на самоличност бяхме откарани в 4 РПУ, обясни журналистът

Активистът и журналист Николай Стайков е бил задържан за кратко тази нощ по време на блокадата на Орлов мост. За това съобщи той във “Фейсбук” . Рано тази сутрин от СДВР заявиха, че няма задържани при втората блокада на ключовото кръстовище.

Стайков разказва, че около 03:00 ч. той и Александър Радков (б.р. – с когото се запознали на протеста) са били между Орлов мост и стадион Васил Левски, чийто паркинг е бил пълен с полиция. Те оглеждат ситуацията и решават да се върна към кръстовището. Около паната на езерото Ариана, чуват как някой ги застига и първоначално 10, а после и повече полицаи ги обграждат и директно им слагат белезници. “Без да ни питат кои сме, без да кажат нищо”, разказва Стайков във въдео във фейсбук профила си.

“След половин час с белезници на паркинга и без снемане на самоличност бяхме откарани в 4 РПУ, където ми беше връчена заповед за задържане, в която за основание пишеше “данни за повреждане на пейки и друго имущество”. Отказах да подпиша тази заповед тъй като не получих никакво обяснение какви са тези данни и заявих, че няма да сложа подписа си под категорично невярно твърдение. Заповедта беше подписана от свидетел от РПУ-то и копие не ми беше връчено. В РПУ-то подписах декларация за запознаване с правата ми при задържане, протокол за обиск за претърсване, едно полицейско разпореждане и един протокол за предупреждение, който е в един екземпляр. Дадох писмени сведения, че нищо от “данните” не е вярно и че съм бил там изцяло като пасивен наблюдател. Накрая подписах и документ, че задържането е прекратено, около 05:30 часа”, пише още Стайков.

Той нарича задържането си “тотално неправомерно”. “Явно изглеждахме като лесни жертви за отчитане в протоколите и чак след като разбраха след установяване на самоличността, че ще осъмнат с медии пред прозорците, решиха да ни освободят по максимално бърз начин”, пише още журналистът.

Той е автор на разследващата поредица “Осемте джуджета”. Преди излъчването на първия епизод, Стайков получи заплахи и след призив от международната организация “Репортери без граници” му беше назначена охрана.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране