22.01.2023 | 21:21
Никола Стоянов: Петков е извършил престъпление, няма как Нинова да не знае
Министърът на икономиката коментира износа на оръжие за Украйна

Точно на 28 април м.г., когато Кирил Петков е на посещение в Украйна, за една нощ се вади разрешение за износ на оръжие към частна фирма в Румъния на стойност 10 млн. евро. По принцип в сделката няма нищо обезпокоително освен бързината, с която е издадено разрешителното, защото това обикновено отнема минимум 10 дни. Това каза пред BTV министърът на икономиката Никола Стоянов.

Той повтори отново тезата си, че никъде в сделките за износ на въоръжение през 2022 г., като краен получател не е посочвана Украйна. Но изрази подозрението си, че предшественичката му на поста Корнелия Нинова много добре е знаела за ставащото, независимо, че твърдеше, че “нито един патрон не е изнесен за Украйна”. По-специално каза, че последното заседание на комисията за контрол на търговията с оръжие е било на 7 юни и след това не са се провеждали. А юни м.г. е точно времето, когато четворната коалиция се разпадна. “Явно има връзка между едното и другото”, каза той.

“Има решение на Народното събрание да не се изнася оръжие за Украйна. Ако това е ставало със знанието на български политици, те на практика признават, че умишлено са заобикаляли решение на българския парламент”, заяви той.

“Ако Народното събрание ви каже: недейте да продавате оръжие на Украйна и даже това се случва по ваша инициатива. И вие инициирате това да се случи, както е било по предложение на Корнелия Нинова, а вие казвате, че през трети държави сте правили този износ, сигурно нещо не е наред“, подчерта Стоянов.

“Престъпление е, че не е спазено решението на НС”, категоричен е служебният енергиен министър. Според него компетентните органи трябва да преценят за характера на това престъпление.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране