08.05.2022 | 21:17
Нинова: За България Русия е приятелска държава (ВИДЕО)
Вицепремиерът обяви, че страната ни ще наложи вето на ембаргото на руски петрол

По-голямата част от обществото у нас смята Русия за приятелска държава – затова беше и този висок процент да не изпращаме оръжия. Втората част са политическите оценки – там чухме крайни мнения, дори на хора в коалицията. Спрямо България Русия е приятелска държава.

Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в предаването “Защо, г-н министър” на bTV.

На въпрос защо приятелят ни спира газа тя обясни, че не коментира сделките с “Газпром”, защото това не е нейният ресор, но предположи, че това е ответна реакция на санкциите, които се налагат на Русия от ЕС. Ето защо подобно замеряне със санкции и контрасанкции трябва да спре.

“Прекалено много емоции, светът има нужда от разум“, смята Нинова.

Лидерът на БСП се въздържа от отговор и на въпроса кой смята, че трябва да спечели войната – Русия или Украйна. Само посочи, че войната трябва да спре, тъй като тя е в основата на всички проблеми и че няма значение кой печели и кой губи.

“Какъв е смисълът да убиеш чужда икономика, докато самоубиваш своята? Тази надпревара трябва да спре”, смята Нинова.

Нинова обяви още, че страната ни ще наложи вето на ембаргото на руски петрол.

“Ембаргото би затруднило икономиката, би увеличило безработицата. Решението да се наложи вето е добро за България”, коментира вицето.

И допълни, че България наистина може да преработва чужд нефт, но трябва време, докато се пренастрои системата и освен това ще излиза по-скъпо.

“Струва ми се, че икономиката и потребителите не могат да поемат по-голям ръст в цените. Всички компенсаторни мерки за изядени от инфлацията”, изтъкна тя.

По думите на министъра страната ни трябва да настоява за такова вето.

“Русия ще намери алтернатива за износа на своите суровини. Очевидно се търси изход за алтернативни доставки. Русия ще намери този изход, ние какво ще правим като нямаме алтернатива?”, зададе риторичен въпрос Корнелия Нинова.

Според нея вече е предложено замразяване на цената на газа за бизнеса. Идеята е цената да се замрази на нивата от сега, а разликата да се поема от държавата.

От думите на Нинова се разбра, че сегашната ситуация е неясна, защото според нея “Продължаваме промяната” са отроче на президента, но “екипът Петков – Василев – Янев – Манолова не си говори и всеки напада всекиго”.

“Народът ни постави в тази конфигурация на правителството. Нашата роля в този кабинет е на здрав разум и да се опитваме да тушираме конфликтите, и да търсим решения”, коментира още Корнелия Нинова.

Цялото интервю!

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране